Wet vereenvoudiging beroepenstructuur psychologische beroepen

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Nijmegen
Datum 6 februari 2024

Vraag1

Wat vindt u van dit wetsvoorstel?
Ik ben GZ-psycholoog in opleiding tot KP en mijn voornaamste bezwaar met dit voorstel is de fusie van KP en PT.

Waar het voor cliënten wellicht niet duidelijk is wat het onderscheid tussen een psychotherapeut en een klinisch psycholoog is, ben ik het niet eens met de stelling in uw documenten dat dit voor de zorgverleners zelf onduidelijk is. In de praktijk is er een duidelijk verschil zichtbaar tussen het profiel en de rol van een KP en een PT. Een groot deel van de PTen heeft vooral een grote passie om zich te verdiepen in complexe behandelprocessen en heeft geen ambitie en/of geen interesse om leiding te geven en/of wetenschappelijk onderzoek uit te voeren, laat staan daarin opgeleid te worden. Eventuele onduidelijkheid voor cliënten en verwijzers kan met een simpele uitleg / visualisatie in een tabel weggenomen worden. (vergelijkbaar specialisme in behandeling, maar KPer daarnaast ook gespecialiseerd in beleid, wetenschap en diagnostiek). Dit goed uitleggen lijkt mij minder tijdsinvestering dan duizenden PTen omscholen tot KPen, terwijl, zoals ik in de praktijk hoor, een groot deel van de PTen daar geen behoefte aan heeft. Het lijkt mij dat een grote groep belanghebbenden in dit wetsvoorstel onvoldoende is meegenomen, namelijk de mensen die de functie uitvoeren en de bijscholing zouden moeten doen.

In het beleidsdocument wordt in het voorstel ook onderbouwd dat dit geen extra kosten voor de zorg zou opleveren. Dat kan ik mij niet voorstellen, gezien de kosten van een opleiding tot KP. Stel dat iemand nog 2 jaar bijscholing nodig heeft. Bij een opleiding die ca €10.000 per jaar kost, gaat het dus om €20.000 per psychotherapeut die omgeschoold moet worden. We hadden in Nederland in 2022 5.442 psychotherapeuten. Waarom zou je zó veel kapitaal besteden aan het opleiden van mensen in iets waar een groot deel van hen geen gebruik van gaat maken?

Met dit wetsvoorstel voeg je daarnaast wat mij betreft juist onduidelijkheid toe. Waar je nu aan iemands titel kan zien of die vooral praktijkgericht en in complexe behandelingen werkt, of dat iemand daarnaast ook meer procesoverstijgend en in onderzoek werkt, zou je dat straks niet meer kunnen zien.