Wetsvoorstel beschikking bij overgang van onderneming

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Bussum
Datum 12 juni 2020

Vraag1

Het doel van deze consultatie is tweeledig:
1. Het informeren van de samenleving over de voorgestelde maatregelen;
2. Het verzamelen van reacties over de inhoud van het wetsvoorstel.
Werkgevers geven inderdaad vaak aan niet te weten of er sprake is van een (gedeeltelijke) overgang van onderneming, dus het afgeven van een beschikking is een goede maatregel.

Echter ten aanzien van de meldplicht:

Niet bij iedere werkgever is bekend wanneer er sprake is van overgang van onderneming, omdat simpelweg niet duidelijk is wat daar onder verstaan wordt en wanneer hiervan sprake is. Om dit te beoordelen schakelen grotere werkgevers adviseurs in (w.o. arbeidsrechtadvocaten).

Een kleinere werkgever kan een toetsing daarvan bij de Belastingdienst aanvragen, maar is zich hiervan niet bewust en dat geldt ook voor de consequenties.
Wanneer men moet melden is in het verlengde daarvan ook niet duidelijk en daarom lopen zij het risico beboet te worden, naast de mogelijk nadelige financiële consequenties van betreffende toerekening van Ziektewet - en WGA lasten.

Als er niet wordt gemeld, wordt het dan met terugwerkende kracht, bij vaststelling van overgang van onderneming door de Belastingdienst, alsnog verwerkt in het premiebesluit of toerekeningsbesluit?

Kortom: er is een duidelijk taak ter verduidelijking van de overgang van onderneming, voordat je een werkgever kunt beboeten voor het nalaten van iets waarvan hij zich niet / niet voldoende bewust is.