Ontwerpbesluit aanlevertermijn cliënt en zorggegevens
Reactie
Naam
|
Federatie Opvang (drs. J. Laurier)
|
Plaats
|
Amersfoort
|
Datum
|
11 juli 2017
|
Vraag1
Is de gekozen maatregel naar uw mening effectief in het te bereiken doel?
Wij, de Federatie opvang en de RIBW Alliantie, achten de maatregel effectief om het doel, namelijk het voorkomen van stapelfacturen, te bereiken.
We juichen het toe, dat cliënten met deze maatregel snel duidelijkheid krijgen over hun eigen bijdrage.
Vraag2
Is de gekozen maatregel naar uw mening haalbaar voor de betrokken actoren?
De doelstelling kan alleen worden gehaald, als alle actoren, waaronder gemeenten en het CAK, de gestelde termijnen halen.
Voor aanbieders die hun gegevens rechtstreeks aanleveren bij het CAK is het in de meeste gevallen haalbaar om dat binnen 28 dagen te doen. Er zijn situaties waarbij dat niet lukt, bijvoorbeeld als de gemeente na afloop van de zorgperiode de vereiste beschikking nog niet heeft afgegeven.
Vraag3
Is de maatregel voldoende toegelicht?
We zouden graag een nadere toelichting krijgen op de herzieningstermijn van 24 maanden.
Vraag4
Heeft u nog verbeteringen?
Voor de declaraties en de gegevensaanlevering voor de eigen bijdrage hebben aanbieders deels te maken met perioden van 4 weken en deels met maandperioden. Dit brengt de nodige (vermijdbare) administratieve lasten met zich mee. Het zou mooi zijn als harmonisatie op dit punt samengaat met de verkorting van de aanlevertermijnen.
Problemen die cliënten van opvanginstellingen ondervinden met eigen bijdragen worden met de beoogde maatregel maar voor een klein deel opgelost. Voor de intramurale (residentiele) opvang en het beschermd wonen zijn binnen de WMO andere bijdrageregelingen van toepassing. Graag komen we in een ander kader terug op mogelijke verbeteringen in de sfeer van de eigen bijdrage voor de (vrouwen)opvang en het beschermd wonen.
Bijlage