Besluit experimenten decentrale duurzame elektriciteit opwekking
Reactie
Naam | GreenMonkeys (Dhr. S. Svitlica) |
---|---|
Plaats | Ruinen |
Datum | 19 september 2013 |
Vraag1
In deze internetconsultatie zoeken we in het bijzonder antwoord op de volgende vragen:- zijn er met de in het ontwerpbesluit geboden mogelijkheden tot afwijking van de Elektriciteitswet 1998 zinvolle experimenten mogelijk?
- verwacht u, door toepassing van het ontwerpbesluit, meer mogelijkheden voor opwekking en gebruik van duurzame elektriciteit?
- is naar uw oordeel de integriteit van het energiesysteem bij 'uitrol' van dit soort experimenten afdoende gewaarborgd?
Opmerkingen op de tekst Besluit experimenten decentrale duurzame elektriciteit opwekking:
Artikel 7 Weigeringsgronden
paragraaf S. punt 2: (jaarlijkse gebruik) gemiddeld niet meer bedraagt dan 4 MWh per jaar per afnemer
Dit is te weinig - er wordt algemeen genomen dat gemiddelde Nederlandse huishuiding gebruikt 3500 kWh per jaar (in jullie berekening is dat wat ruimer genomen als 4000 kWh per jaar). Maar die zelfde huishuiding gebruikt aardgas voor koken, warm water en verwarming. Als wij willen stimuleren duurzame energie productie - dan is handig ook rekening te houden met de trend die is al zichtbaar bij bestaande zonne-panelen eigenaren - vervangen van gas-gebruik met elektriciteit en daarom hogere kWh consumptie. Mijn voorstel is dat deze grens wordt omhoog gebracht naar niveau van 10.000 kWh per jaar per afnemer (dat overeenkomt met de grens voor klein gebruik). Daarom zullen alle andere getallen genoemd in de artikkel 7 - paragraaf Q en paragraaf S omhoog moeten gaan (opwekcapaciteit van 5MW naar 12,5 MW en jaarlijkse gebruik van 40 GWh naar 100 GWh)
- - - - - -
De bedoeling is dat deze experiment 4 jaar lang zou duren. Dat is te korte tijd om voordeel aan te verdienen. Zeker als nog de bedoeling is om alle infrastructuur aan netbeheerder te overdragen (kosteloos??). Eens geïnstalleerde moeten minstens 1,5 keer de terugverdien periode blijven bestaan. De terugverdien periode voor zonnepanelen systeem in NL anno 2013 is ongeveer 8 jaar. Dus de experiment zou 12 jaar moeten kunnen duren. Anders is er geen motivatie om te investeren.
- - - - - -
Antwoordden op specifieke vragen:
- zijn er met de in het ontwerpbesluit geboden mogelijkheden tot afwijking van de Elektriciteitswet 1998 zinvolle experimenten mogelijk?
Ja, mits verhoogde bedragen electriciteitsproductie worden overgenomen (zie boven onze opmerkingen over artikel 7)
- verwacht u, door toepassing van het ontwerpbesluit, meer mogelijkheden voor opwekking en gebruik van duurzame elektriciteit?
JA!
- is naar uw oordeel de integriteit van het energiesysteem bij 'uitrol' van dit soort experimenten afdoende gewaarborgd?
JA, namelijk de schaal is vrij klein en indien regionale netbeheerders kunnen bij ontwerp meekijken en (kosteloos) advies geven verwacht ik geen problemen.