Vaststelling bijdragen en wegingsfactoren kunststofproducten voor eenmalig gebruik 2024

Reactie

Naam NCV Nederlandse Cosmetica Vereniging
Plaats Huis ter Heide
Datum 25 juli 2024

Vraag1

U kunt tot en met 26 augustus 2024 via deze website reageren op alle onderdelen van het conceptbesluit en de toelichting.

1. De artikelen van het besluit: zijn er redenen om aan te nemen dat er informatie mist op basis waarvan de bedragen en verdeelsleutels aangepast moeten worden? Zo ja, dan dit graag goed onderbouwd toelichten.
2. De algemene toelichting: maakt de toelichting voldoende duidelijk op welke wijze de bedragen en verdeelsleutels tot stand zijn gekomen? Zo nee, dan dit graag goed onderbouwd toelichten.
3. De artikelsgewijze toelichting: maakt de toelichting voldoende duidelijk op welke wijze de bedragen en verdeelsleutels tot stand zijn gekomen? Zo nee, dan dit graag goed onderbouwd toelichten.
De cosmetica-branche valt onder de regeling vanwege de opname van vochtige doekjes in de scope. Vochtige doekjes zijn gemaakt van kunststofvezels (binnen de scope) of niet-plastic vezels zoals viscose (buiten de scope). De keuze van het materiaal hangt af van het beoogde gebruik van de doekjes.

Het doel van de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid is duidelijk, en de cosmeticasector ondersteunt de inzet van de overheid om plastic zwerfafval in het milieu terug te dringen. Echter geldt dat de kans dat de plastic doekjes door menselijk handelen in het milieu belanden even groot is als de kans dat niet-plastic doekjes daar terecht komen. De industrie neemt hiervoor al haar verantwoordelijkheid en stimuleert gedragsverandering middels (vrijwillig) een symbool te communiceren op de verpakking van de doekjes. Zie hiervoor de productlijst vochtige doekjes dat ieder jaar gepubliceerd wordt op het platform weetwatjedoorspoelt.nl.

De totale kosten voor het opruimen van de doekjes wordt in het huidige besluit volledig neergelegd bij de fabrikanten en importeurs van doekjes bestaande uit kunststofvezels. Dit belast deze fabrikanten en importeurs onevenredig en doet geen recht aan het principe ‘de vervuiler betaalt’. De Nederlandse Cosmetica Vereniging (NCV) pleit daarom voor een correctiefactor op de kosten voor het opruimen van vochtige doekjes, zodat rekening wordt gehouden met de marktverhouding tussen de kunststof en kunststof-vrije doekjes.

Daarnaast is er onvoldoende inzicht in de kostenefficiëntie van de maatregelen die door gebiedsbeheerders worden genomen, terwijl het Besluit vereist dat de kosten niet hoger zijn dan noodzakelijk en dat deze op een transparante manier worden vastgelegd. Hierdoor is het onzeker of de voorgestelde bedragen voor het opruimen van zwerfafval gerechtvaardigd zijn en is het niet mogelijk om te beoordelen waar afvalbeheermaatregelen verbeterd kunnen worden.

Samengevat, de NCV vraagt om een eerlijkere verdeling van de kosten voor het opruimen van vochtige doekjes uit het zwerfafval en meer transparantie over de kostenefficiëntie van de afvalbeheermaatregelen.