Besluit aanpassingen regelgeving verhuur
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Breda
|
Datum
|
18 juli 2025
|
Vraag1
Wat is uw achtergrond? Reageert u bijvoorbeeld als particulier, als huurder, als vastgoedeigenaar, als verhuurder, als belegger, namens een onderneming, namens een organisatie, of iets anders?
Ik ben huurder van een door de woningbouw verkochte sociale huurwoning. De eigenaar van mijn sociale huurwoning is nu een particuliere vastgoedeigenaar/belegger
Vraag2
Wat vindt u van het besluit?
Ik maak mij zorgen over deze voorgestelde aanpassingen in de huurregelgeving. In een tijd waarin betaalbaar wonen voor laag en middeninkomens steeds moeilijker wordt, zie ik in dit besluit een duidelijke voorkeur voor de belangen van particuliere verhuurders, terwijl de positie van huurders verder verzwakt.
De nieuwe WOZ-prijsopslag bij woningen die onder de WOZ-cap vallen, betekent feitelijk een verhoging van de maximale huurprijs. Dit ondermijnt het doel van de WOZ-cap: huurders beschermen tegen torenhoge huren, vooral in gewilde stedelijke gebieden.
Ikzelf ben huurder van 1 van de 25 door de woningbouw Laurentius te Breda in 2022 verkochte sociale huurwoningen aan een particuliere vastgoedeigenaar/belegger. Onze woningen zijn 143 WWS-punten of hoger. Mijn woning telt 156 WWS punten. Ik ben nu nog "beschermd" omdat mijn woning nu gelukkig nog steeds onder sociale huur valt en de daarbij geldende regels voor de jaarlijkse sociale huurstijging, MAAR wellicht gaat dit door dit voorstel straks of in de toekomst veranderen?! Onze inkomens zijn echter niet veranderd! Zelfs de toegestane jaarlijkse huurverhoging is nu al met 5% torenhoog! Er zijn dus duizenden mensen die in een nu nog betaalbare huurwoning wonen maar met op papier een hoger aantal aan WWS-punten! Dus iets om rekening mee te houden met het veranderen van de spelregels! De maximale huur wordt namelijk bepaald door het woningwaarderingsstelsel (WWS), niet door de liberalisatiegrens of het inkomen van de huurder. Corporaties wijzen deze woningen nu nog wel passend toe en beperken vaak vrijwillig de huurverhoging. Maar wettelijk mogen de huren wél stijgen tot het WWS-maximum.
Gevolg: De betaalbaarheid voor lagere en middeninkomens komt structureel onder druk te staan – ook als zij bij toewijzing passend zaten of zoals ons verkocht aan een vastgoedeigenaar/belegger! Dus ga niet zomaar wat sleutelen en zorg a.u.b. voor echte huurprijsbescherming én behoud van sociale huur!