Besluit acute zorg Wkkgz

Reactie

Naam InEen, vereniging van huisartsenposten (Astrid Scholl)
Plaats Utrecht
Datum 23 januari 2019

Vraag1

1. Worden in deze algemene maatregel van bestuur de juiste categorieën van zorgaanbieders aangewezen?
ja
Wellicht ten overvloede de vertegenwoordigers van de huisartsenposten in het ROAZ zijn niet de vertegenwoordiging van alle huisartsen in de regio. De huisartsenposten kunnen alleen de organisatie van acute zorg in de avond nacht en weekenden voor hun rekening nemen en niet de acute zorg in de dagpraktijken.

Vraag2

2. Zijn de taken van het regionaal overleg acute zorgketen goed omschreven (artikel 8A.2 met toelichting, paragrafen 5 en 6 van de toelichting)?
Formeel had een ROAZ vanaf de start alleen als taak de acute zorg te controleren op ‘witte vlekken’ in de borging van beschikbaarheid en continuïteit. De ROAZ-en trekken de afgelopen jaren onderwerpen als (acute) ouderenzorg en zorg voor griepslachtoffers bij een epidemie naar zich toe. Ook gedragen ROAZ-en zich soms als toetsers van kwaliteit bij ketenpartijen. Hoewel het wel functioneel is om de coördinatie van zowel acute en niet-acute zorg aan één partij over te laten, horen de onderwerpen die de acute zorg niet raken in feite niet tot het aandachtsgebied van het ROAZ. En de controle op kwaliteit ligt in essentie bij een instantie als IGJ.

Vraag3

3. Welke suggesties hebt u verder ten aanzien van de algemene maatregel van bestuur?
De leden van InEen, de huisartsenposten beamen dat voor goede (inhoudelijke) afstemming enig gewicht in de acute zorgketen nodig is. Een ROAZ-overleg is daar een logische plek voor. Desalniettemin merkten de leden op dat de zeggenschap van de grote ziekenhuizen binnen de ROAZ onevenredig groot is en de agenda vaak gedomineerd wordt door onderwerpen die de ziekenhuizen en SEH betreffen en minder acute zorg van de eerste lijn. Het belang van de eerstelijns acute zorg kan ondergesneeuwd raken. Evident is dat de posten onderdeel zijn van de infrastructuur acute zorg. Als poortwachter van de zorg komen bij het HAP’s het grootste aantal spoedpatiënten (4,3 miljoen) in de gehele acute keten, waarvan het merendeel zonder verwijzing naar ambulancedienst of ziekenhuis wordt afgehandeld. Deze geleverde zorg is veilig en doelmatig. Het is daarom van belang dat de huisartsenposten hun stem in het ROAZ behouden. Een suggestie van de leden is bij een ROAZ een onafhankelijk voorzitter aan te stellen.

Vraag4

4. Hebt u nog overige opmerkingen?

De afgelopen jaren is de druk in de acute zorg toegenomen, ook in de eerste lijn. InEen, vereniging van organisaties voor eerstelijnszorg, zoekt al enkele jaren oplossingen om de toenemende werkdruk op de huisartsenpost (HAP) te verminderen. Echter, de beschikbaarheid en bereikbaarheid van huisartsen overdag staan onder druk en dit heeft gevolgen voor de werkdruk in de avond, nacht en weekend (ANW). Een goede afstemming en soms verregaande samenwerking met partners in de acute zorg is dan ook essentieel. Op lokaal niveau wordt dat vaak al bilateraal uitgewerkt.