Besluit van school naar duurzaam werk
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Veendam
|
Datum
|
24 februari 2025
|
Vraag1
Wilt u reageren op het ontwerp-besluit (Besluit van school naar duurzaam werk) of het concept van de ministeriële regeling (Regeling regionaal programma en Doorstroompuntfunctie 2026-2029)? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een bericht te uploaden.
Naar verwachting ontvangen de pro en vso scholen vanaf 2026 per jaar maximaal 4 tot 5 uur begeleidingsvergoeding per leerling voor slechts 1 jaar. Dat is niet toereikend om tegemoet te komen aan de intensieve begeleidingsvraag van deze groep oud-leerlingen. Op basis van leerling kenmerken en ondersteuningsbehoeften mogen zij niet vergeleken worden met mbo-deelnemers. In de aanstaande wet worden deze groepen echter gelijkgetrokken. Daar wordt voor wat betreft de begeleidingsbehoefte geen onderscheid gemaakt tussen de leerlingen uit het vso en pro en hun leeftijdsgenoten uit het mbo. Dat doet de participatiewet bijvoorbeeld wel. Door een onderscheid te maken tussen pro en vso leerlingen, die wel standaard opgenomen kunnen worden in het doelgroepenregister, en mbo-deelnemers niet. Waarmee aannemelijk is gemaakt dat er een meer dan gemiddelde ondersteuning- en begeleidingsbehoefte bestaat voor jongeren uit het vso en pro.
Een ander knelpunt betreft de duur van de actieve loopbaanbegeleiding door de pro en vso scholen. Deze is in de beoogde wet beperkt tot één jaar na het verlaten van de school. Terwijl juist in het tweede jaar, als veel tijdelijke contracten aflopen, oud-leerlingen ‘stut en steun’ nodig hebben. Vaak melden deze oud-leerlingen zich bij een voormalig mentor of ander vertrouwd gezicht. Deze vertrouwde weg is laagdrempeliger dan de onbekende route naar de gemeente of een externe jobcoach. Doorverwijzing naar de gemeente is nodeloos verwarrend en waarschijnlijk ook inefficiënt. Verlenging van de loopbaanbegeleiding tot en met het tweede jaar zou niet alleen voor de leerlingen een uitkomst zijn. Maar ook voor werkgevers en gemeenten.
Kortom; wij adviseren tijdens de behandeling van het Wetsvoorstel van school naar duurzaam werk dit zodanig aan te passen dat in het wetsvoorstel een wettelijke verplichting voor pro en vso scholen wordt opgenomen om gedurende twee jaar na uitstroom loopbaanbegeleiding aan oud-leerlingen te bieden. Met als voorwaarde dat de scholen ook voor het tweede jaar worden bekostigd op een wijze die past bij de begeleidingsbehoefte van deze leerlingen.