Besluit van school naar duurzaam werk

Reactie

Naam Pro College regio Nijmegen (Bestuurder E.F.A. Bouwens)
Plaats Nijmegen
Datum 11 maart 2025

Vraag1

Wilt u reageren op het ontwerp-besluit (Besluit van school naar duurzaam werk) of het concept van de ministeriële regeling (Regeling regionaal programma en Doorstroompuntfunctie 2026-2029)? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een bericht te uploaden.
In dit besluit wordt de financiering van cruciale loopbaanbegeleiding van oud-leerlingen door de praktijkschool beperkt tot de duur van een jaar. En dan ook nog in een zeer beperkte variant waardoor er geen ruimte is om oud-leerlingen op een preventieve wijze te begeleiden. Financiering voor het tweede jaar begeleiding komt er blijkbaar al helemaal niet.

Leerlingen die uitstromen uit het praktijkonderwijs zijn nog jong, meestal 18 jaar. Voor die leerlingen is begeleiding en nazorg bij hun start op de arbeidsmarkt extra belangrijk. De scholen willen die begeleiding graag bieden. Zowel preventief als curatief gedurende twee jaar inclusief de daarbij behorende finaciering.
Dan kunnen die leerlingen gedurende twee jaar terecht bij hun oud-docenten voor loopbaanbegeleiding. En juist ook in het tweede jaar, als veel tijdelijke contracten aflopen, kunnen veel oud-leerlingen een steuntje in de rug goed gebruiken. Zij wenden zich dan tot hun docent van hun oude, vertrouwde school. Deze docent kent de leerling en zijn omgeving goed, en kan snel inschatten welke begeleiding de docent moet inzetten om de leerling weer op weg te helpen. Doorverwijzing naar de gemeente is nodeloos verwarrend en waarschijnlijk inefficiënt.
Het ontbreken van het tweede jaar begeleiding in het besluit is een droevig voorbeeld van pennywise- poundfoolish beleid. Juist in dat belangrijke tweede jaar slaat soms de twijfel bij werkgever en werknemer toe. Een enkel gesprek of een telefoontje blijkt vaak genoeg om het dubbeltje de goede kant uit te laten vallen, met soms levenslange gevolgen voor de oud-leerling op de arbeidsmarkt.

Als klap op de vuurpijl blijkt uit het besluit dat praktijkscholen verplicht worden om een oud-leerling met een hulpvraag in het tweede jaar door te verwijzen naar de gemeente. Met zo’n doorverwijzing is een school al gauw een dagdeel bezig, terwijl hier geen vergoeding tegenover staat. Het kabinet wentelt de taak gratis en voor niets af op de schouders van de toch al overbelaste docenten. Het kabinet voert hiermee een beleid van gedwongen vrijwilligerswerk voor Pro-scholen en dat kan natuurlijk niet. Bij een wettelijke opdracht hoort passende financiering.