Besluit van school naar duurzaam werk
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Hilversum
|
Datum
|
28 februari 2025
|
Vraag1
Wilt u reageren op het ontwerp-besluit (Besluit van school naar duurzaam werk) of het concept van de ministeriële regeling (Regeling regionaal programma en Doorstroompuntfunctie 2026-2029)? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een bericht te uploaden.
Met één jaar bekostiging voor nazorg kunnen wij er niet voor zorgen dat onze leerlingen duurzaam aan het werk blijven. Leerlingen uit het praktijkonderwijs functioneren en ontwikkelen zich vanuit relatie. Dat betekent dat zij, wanneer zij hun baan verliezen, niet zomaar bij een loket aankloppen voor hulp. Ze bellen hun oud-mentor – de persoon die hen kent en waarin zij vertrouwen hebben. Een eenvoudige doorverwijzing naar een gemeentelijke instantie werkt niet. Licht verstandelijk beperkt zijn betekent dat je letterlijk aan de hand moet worden meegenomen in het traject naar werk en behoud daarvan. En dat doen wij nu, maar al te vaak, op eigen kosten.
We kunnen blijven benadrukken dat dit een taak van de gemeente is, maar de realiteit is dat dit in de praktijk niet werkt. Wij, de mensen uit het praktijkonderwijs, hebben hart voor deze doelgroep, kennen de leerlingen en hebben een breed netwerk aan bedrijven waarin we de juiste match kunnen maken. Waarom zou hier geen structureel budget voor zijn? Het is immers een investering in duurzame arbeidsparticipatie.
Daarnaast vrezen wij dat de focus op ‘kansrijk adviseren’ vanuit de basisscholen ertoe leidt dat het plan Van school naar duurzaam werk van tafel kan. Leerlingen die een praktijkonderwijsadvies hadden moeten krijgen, worden nu richting het vmbo gestuurd. Velen van hen redden het niet, lopen op hun tenen, voelen zich mislukt en worden op hun 15e aangemeld bij het ROC. Daar worden ze niet aangenomen, omdat ze nog te jong zijn. Reguliere vo-scholen starten nu zelfs maar een niveau 1-opleiding op, maar met welke begeleiding worden deze leerlingen uiteindelijk naar duurzaam werk geleid?
De praktijk leert ons dat zonder langdurige, persoonlijke begeleiding onze jongeren simpelweg niet op de arbeidsmarkt blijven. Daarom pleiten wij voor structurele financiering van nazorg voor praktijkonderwijsleerlingen. Alleen zo kunnen wij daadwerkelijk bijdragen aan duurzame plaatsing in werk en het voorkomen van terugval.
Wij gaan graag in gesprek om samen tot een structurele oplossing te komen.