Besluit van school naar duurzaam werk
Reactie
Naam
|
De Bolster school voor Praktijkonderwijs (J.C. Kullberg)
|
Plaats
|
Groningen
|
Datum
|
3 maart 2025
|
Vraag1
Wilt u reageren op het ontwerp-besluit (Besluit van school naar duurzaam werk) of het concept van de ministeriële regeling (Regeling regionaal programma en Doorstroompuntfunctie 2026-2029)? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een bericht te uploaden.
De hoeveelheid nazorg zoals deze is opgenomen in de wet van school naar duurzaam werk is absoluut ontoereikend. Voor leerlingen vanuit het VSO en PrO is het noodzakelijk regelmatig actief contact met ze te zoeken nadat zij de school verlaten hebben. Dit dient gedaan te worden door een voor hen vertrouwde persoon, die kan inspelen op de aanwezige vaardigheden en beperkingen van de leerling, derhalve een medewerker van de school van herkomst. dit is bij voorkeur de laatste mentor. Coachingsgesprekken en het samen formuleren van haalbare vervolgstappen zijn van essentieel belang om deze jongeren het zelfvertrouwen te geven dat noodzakelijk is om een duurzaam werkverband te realiseren.
De praktijk heeft uitgewezen dat dit in het eerste jaar intensief dient te gebeuren, bij voorkeur in samenwerking met job-coaching van de gemeente. het tweede jaar kan dan het voortouw genomen worden door de gemeente, maar blijft de inbreng van de school van herkomst essentieel.
Succes is afhankelijk van de relatie tussen jongere en begeleider. Bij deze doelgroep is het opbouwen van een werkbare relatie tijdrovend en intensief werk. De in de wet genoemde 4 uur per jongere in het eerste jaar is verreweg ontoereikend en de volledige overdracht naar de gemeente is onrealistisch.