Besluit van school naar duurzaam werk
Reactie
Naam
|
namens doorstroompunten West-Friesland en Noord-Kennemerland (kwartiermaker Jenny Falke)
|
Plaats
|
Alkmaar/Hoorn
|
Datum
|
14 maart 2025
|
Vraag1
Wilt u reageren op het ontwerp-besluit (Besluit van school naar duurzaam werk) of het concept van de ministeriële regeling (Regeling regionaal programma en Doorstroompuntfunctie 2026-2029)? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een bericht te uploaden.
De wet regelt met het overdrachtsdocument wel de gegevensoverdracht tussen school en werk&inkomen, maar het is belangrijk om ook een goede gegevensoverdracht tussen school en het doorstroompunt te regelen bij jongeren die de school (dreigen te) verlaten zonder startkwalificatie. Op dit moment mag alleen naam en BSN doorgegeven worden en bijvoorbeeld geen contactgegevens waardoor er een groep jongeren niet aankomt bij het DSP. Een warme overdracht lukt niet altijd en een uitbreiding van gegevensuitwisseling kan bevorderen dat de jongeren in beeld blijven.
Het regionaal bestuurlijk overleg wordt nu heel breed gedefinieerd. Er moeten partijen betrokken worden die jongeren begeleiden en het domein zorg moet worden betrokken. Beide domeinen bestaan op zichzelf al uit tientallen partijen.
Hoe houd je het overleg effectief met zoveel partijen? En hoe wordt door het ministerie gewogen of deze eisen voldoende ingewilligd worden?
Contactschool, contactgemeente en centrumgemeente zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor de totstandkoming voor het nieuwe programma, maar alleen de contactschool en contactgemeente lijden onder de consequenties als dit onverhoopt niet lukt (want kunnen gekort worden op hun subsidie). Voor de centrumgemeente zijn er geen consequenties voor het niet meewerken, terwijl partijen wel geacht worden gelijkwaardig te zijn. Om echte gelijkwaardigheid te bereiken, zouden er ook voor alledrie de partijen consequenties moeten zijn bij niet meewerken.
Tot slot achten wij de aanvullende loopbaanbegeleiding vanuit pro/vso in duur en omvang te beperkt (een paar uur per leerling tot een jaar na diplomering). We zien dit graag uitgebreid naar meer uur tot twee jaar na diplomering.