Besluit voorschriften keuzedelen

Reactie

Naam HMFM Beulen
Plaats Sittard
Datum 22 april 2015

Vraag1

In het wijzigingsbesluit EKB WEB is opgenomen dat bij de examinering van keuzedelen dezelfde waarderingswijze geldt als voor de specifieke examenonderdelen (c.q. kerntaken).

Wat vindt u hiervan?
Geen probleem dat dezelfde eisen gesteld worden, indien deze in examenvorm worden afgesloten zoals keuzedelen m.b.t. talen en rekenen. Echter er zijn ook keuzedelen waarbij een portfolio wordt opgebouwd. Bijvoorbeeld het keuzedeel Voorbereiding hbo bestaat uit vier werkprocessen, waarin de deelnemer een aantal stappen zal doorlopen om de afweging te kunnen maken om door te stromen naar het hbo en door de samenwerking met een hbo opleiding de deelnemer bekend te maken met de aanpak en beoordelingssystematiek in het hbo. Op basis van het samengestelde portfolio kan de deelnemer het keuzeproces en voorbereidingsproces onderbouwen en zijn vervolgkeuze motiveren. Deze keuze kan ook zijn om (nog) niet door te stromen naar het hbo, maar in te stromen op de arbeidsmarkt. De vraag is dan hoe je dit proces kan examineren, zeker als de deelnemer besluit om niet verder te studeren in het hbo. Al met al is de examinering van dit soort keuzedelen moeilijk.

Vraag2

In het huidige EKB WEB is nu voor de specifieke examenonderdelen de mogelijkheid opgenomen voor een eindwaardering in cijfers (van 1 tot en met 10) bij hantering van een tienpuntsschaal, of in woorden (een reeks van negen aangegeven woorden) bij hantering van een drie- tot en met een negenpuntschaal. Door instellingen is aangegeven dat zij ook graag bij hantering van een tienpuntsschaal de eindwaardering willen kunnen uitdrukken in woorden. Daarom is in het wijzigingsbesluit EKB WEB voor de eindwaardering een extra woord toegevoegd, zijnde ‘bijna voldoende’. Hiermee hebben instellingen de mogelijkheid om bij specifieke examenonderdelen (en straks ook bij keuzedelen) de eindwaardering uit te drukken in een cijfer van 1 tot en met 10 of in een reeks van tien woorden.

Wat vindt u van de toevoeging van het woord ‘bijna voldoende’ en van het feit dat een instelling straks tien in plaats van negen woorden kan gebruiken om een eindwaardering uit te drukken?
Overbodig. Het diploma wordt behaald als alle kerntaken minimaal voldoende zijn en voor keuzedelen geldt dat alleen voldoende resultaten op het diploma vermeld worden. De toevoeging bijna voldoende op de cijferlijst heeft geen toegevoegde waarde. Het betekent weer een cesuur onvoldoende/bijna voldoende extra.

Vraag3

In het besluit is opgenomen dat een deelnemer aan de examencommissie kan verzoeken tot het meenemen van het examenresultaat voor een keuzedeel waarin hij in het kader van een eerder door hem gevolgde beroepsopleiding examen heeft afgelegd, maar dat niet met goed gevolg door hem is afgesloten. Dit voorkomt dat de deelnemer zich nogmaals zou moeten inzetten voor hetzelfde keuzedeel, terwijl hij dit al heeft gevolgd en het examen heeft afgelegd en daarmee aan de aanvullende diplomavoorwaarde heeft voldaan.

Wat vindt u hiervan?
(NB Als het keuzedeel eerder wel met goed gevolg is afgesloten, kan vrijstelling worden gevraagd.)
Om rechtongelijkheid tussen doorstromen en niet doorstromen te voorkomen is het consequent om dit keuzedeel niet opnieuw te laten doorlopen en opnieuw te examineren.
Van de andere kant betekent het voor de deelnemer een motivator om het keuzedeel opnieuw te kunnen volgen en nu wel met een voldoende af te sluiten. Het is vergelijkbaar met een deelnemer, die doorstroomt van niveau 2 naar niveau 3, waar de deelnemer Nederlands en rekenen ook weer opnieuw op 2F kan examineren. een neiuwe opleiding betekent dan ook nieuwe kansen.

Vraag4

De Wet educatie en beroepsonderwijs bepaalt in artikel 7.2.3 dat bij of krachtens algemene maatregel van bestuur kan worden bepaald dat aan onderdelen van een kwalificatie of kwalificaties een certificaat is verbonden. Door het ministerie van Economische Zaken is dit al gedaan voor het groene beroepsonderwijs, door middel van het Besluit certificaten groen beroepsonderwijs en de Regeling certificaten groen beroepsonderwijs. Het wetsvoorstel Herziening kwalificatiestructuur mbo maakt het mogelijk dat er ook certificaten aan keuzedelen worden verbonden. In de brief Toekomstgericht mbo is aangekondigd dat ook voor het overige (zijnde niet-groene) deel van het beroepsonderwijs onderdelen van kwalificaties en keuzedelen worden aangewezen waarvoor certificaten uitgereikt kunnen worden. Dit besluit biedt de grondslag voor een ministeriële regeling waarbij onderdelen van kwalificaties en keuzedelen worden aangewezen waarvoor een mbo-instelling een certificaat mag uitreiken aan de deelnemer.
Met een certificaat kan een deelnemer, in het geval hij niet het diploma heeft behaald, aantonen dat hij wel een bepaald onderdeel van een kwalificatie of een keuzedeel heeft behaald. Dit kan op de arbeidsmarkt of bij een vervolgopleiding nut hebben, bijvoorbeeld voor vrijstellingen, of om bepaalde beroepshandelingen uit te mogen oefenen.

Wat vindt u hiervan?
(U hoeft hier geen concrete ideeën te geven van onderdelen van kwalificaties en keuzedelen waaraan u graag wilt zien dat een certificaat wordt verbonden. Hierover wordt de SBB om een advies gevraagd.)
Goede zaak.

Vraag5

Heeft u nog overige opmerkingen bij het ontwerp-wijzigingsbesluit?
Keuzedelen bieden de deelnemer de mogelijkheid om zich te onderscheiden. In dat kader moet de wetgeving dan ook geen belemmering voor de deelnemer zijn, maar de deelnemer kansen bieden.