Wijziging van het Besluit Jeugdwet in verband met de Wet rechtspositie gesloten jeugdhulp

Reactie

Naam st. Jeugdhulp Voldoende Beschermd (Kinderrechten versus hulpverleners/instellingen 3 D.L. Petrona - Claase)
Plaats Nederland
Datum 10 mei 2023

Vraag1

Graag ontvangen we een reactie op de aanvullende regels in dit conceptbesluit.
De wet rechtspositie gesloten jeugdhulp voelt als:

de professionals hebben het toch nog echt nodig, dat kinderen/jongeren soms worden opgesloten en worden geïsoleerd
Want het is soms echt zo complex. Zo gevaarlijk.

Ja, er is een klein groepje kinderen/jongeren dat dit misschien kortdurend nodig heeft, in geslotenheid wonen. Dat dit kleine groepje het ook echt nodig heeft om in isolatie te verblijven??

Dat de professionals het complex en lastig vinden, maakt het nog niet Ok dat rechten van kinderen terzijde geschoven mogen worden.

Dit is niet Ok.
De kinderrechten zijn geen keuze??

Het is onbegrijpelijk dat in Nederland op deze wijze met de Internationale Rechten van kinderen en ondanks de vele onderzoeken die aantonen dat het schadelijk is voor de mens, word omgegaan met kinderen/jongeren. Het Nederland dat altijd klaar staat om andere landen te wijze op de schending van mensenrechten en kinderrechten.

Vraag2

Wat vindt u van in het conceptbesluit opgenomen termijn van 4 uur waarbinnen de gekwalificeerde gedragswetenschapper een beoordeling moet geven over de insluiting?
Dit betekend concreet, dat kinderen/jongeren door hulpverleners geïsoleerd worden. En zij pas na 4u door een juist geschoold iemand hier uit gered kunnen worden.

Onbegrijpelijk!

Enig idee hoe schadelijk dit is?

Vraag3

Wat vindt u van de regels over urinecontroles, waaronder de genoemde termijnen?
Ik begrijp waarom middelen gebruik niet wenselijk is.
Maar als we kinderen/jongeren die zo problematisch en complex zijn echt willen helpen? Zou het dan niet beter zijn om het beleid zo te maken, dat indien de kinderen/jongeren vermoedelijk heeft gebruikt, het gesprek gaat over eerlijkheid en op zoek gaan samen met de kinderen/jongeren waarom die gebruikt.

Dus als er zou worden gesteld, we doen urine controles om te achterhalen welke drugs er rond gaan in de instelling en nooit om vervolgens repressie uit te oefenen? Misschien gaan we dan nog ergens komen.!!

Het weigeren van urine controles word vertaald als, dan heb je dus gebruikt. Door het gesprek aan te gaan en kansen op repressie weg te nemen, zou er misschien ook met deze jongeren met de juiste communicatietechnieken een gesprek te voeren zijn!

Vraag4

Wat vindt u van de regels over het gebruik van communicatiemiddelen en dat is opgenomen dat jeugdigen minimaal een uur in de gelegenheid moeten worden gesteld van een communicatiemiddel gebruik te maken?
Als de overheid het blijft toestaan dat kinderen geïsoleerd mogen worden, ondanks dat we weten dat het schadelijk is!!
Zou het wenselijk zijn, dat deze kinderen/jongeren elke minuut van hun verblijf in isolatie in de mogelijkheid zijn om met een verantwoordelijk/betrouwbaar persoon te kunnen communiceren!
Aangezien opsluiting depressie, zelfmoordgedachten en zelfmoordpogingen teweeg kan brengen.

Vraag5

Wat vindt u van het opnemen van een uitzondering op de regel dat een jeugdige de apparatuur in de ruimte bij een insluiting zelf kan bedienen wanneer dat nodig is voor de gezondheid van de jeugdige?
Tja...
Machtsmisbruik ligt op de loer.