Besluit en Regeling versterking regie volkshuisvesting

Reactie

Naam ZN, namens de zorgkantoren (C. van Haastert)
Plaats Zeist
Datum 17 april 2024

Vraag1

Wij ontvangen graag op alle onderdelen van het ontwerpbesluit en de conceptregeling uw opmerkingen.
Geachte heer, mevrouw,
Dank voor de mogelijkheid om via de internetconsultatie reactie te geven op het Besluit en Regeling versterking regie volkshuisvesting. Graag geven wij namens de zorgkantoren de volgende twee punten mee:

• Conceptregeling versterking regie volkshuisvesting + toelichting
Pagina 20 (artikel 11): De aandachtsgroep GZ an sich is goed geformuleerd. Echter in de uitleg bij de aandachtgroep GZ staat nu het voorbeeld ‘mensen die gebruik maken van een rolstoel’
Wij vinden dat dit geen recht doet aan de (brede) doelgroep GZ. Mensen die gebruik maken van een rolstoel vallen uiteraard onder de aandachtsgroep GZ, maar in vergelijking met mensen met VG problematiek vertegenwoordigen ze een kleine doelgroep binnen de sector GZ. Deze explicitering lijkt ons niet handig in wetsteksten en hun toelichting(en) die als kader voor gemeenten moeten gaan gelden in het opstellen van woonzorgvisies. Tevens is juist de bedoeling om de aandachtsgroepen zo breed mogelijk te formuleren (en in de wettelijke urgentiegroepen juist de doelgroepen wat te versmallen)
Wij stellen daarom de volgende uitleg voor: Mensen met een lichamelijke, verstandelijke of zintuigelijke beperking of psychische kwetsbaarheid, met zorg- en/of ondersteuningsbehoefte die baat hebben bij passende huisvesting’.

• In het Ontwerpbesluit versterking regie volkshuisvesting + nota van toelichting.
3.3.9 Woongerelateerde zorg- en ondersteuning van aandachtsgroepen en ouderen.
Hierin wordt vermeld dat er een integraal beleid ten aanzien van de woongerelateerde zorg en ondersteuning voor aandachtsgroepen en ouderen.
Er wordt in het Ontwerpbesluit te veel uitgegaan dat aandachtsgroepen vooral uitstromen uit intramurale settings. Dit is voor de doelgroep in de (langdurige) GZ zeker niet altijd het geval.