Besluit Harmoniseren inkomensbegrip oWajong, Wajong2010, Wajong2015 en Besluit garantiebedrag Wajong

Reactie

Naam R Mous
Plaats Hoogerheide
Datum 12 februari 2020

Vraag1

Het doel van deze consultatie is tweeledig:
1. Het informeren van de samenleving over de voorgestelde maatregelen;
2. Het verzamelen van reacties over de inhoud van het wetsvoorstel.
Bewindslieden snappen kennelijk niks van leven met een (arbeids)beperking. Een handicap, beperking of ziekte heeft veel invloed op iemands leven. Van boodschappen doen tot toekomstplannen, fysieke ongemakken, hoge zorgkosten, ongelijke kansen, sociaal isolement en afhankelijkheid. Alles wordt nog erger door een zeer karig inkomen (uitkering) + streng en krom beleid wat een kwetsbare groep als Wajongers ook nog een gevoel van schaamte en nederigheid geeft.
Hoe zo een harmonisering/vereenvoudiging van de Wajong zou moeten en succesvol zou zijn? Je kijkt naar iemands handicap en daaruit voortvloeiende urenbeperking!! Dit en niks anders bepaald namelijk de hoeveelheid (aantal uren) dat iemand kan werken. Dat bepaalt de arbeidsongeschiktheidsklasse en bijbehorende uitkering, klaar.
Een Wajonger krijgt een uitkering in % van het minimumloon. Onlogisch en karig voor mensen met vaak meer problemen en kosten. Als je dit toch toepast dan echter wel rechtlijnig. Dat is dus ook iemand zijn gang laat gaan voor de uren dat hij volgens die beoordeling wel kan werken. Geen regeltjes waarbij je dan gaat kijken naar het uurloon uit salaris. In de plannen wil men iemands salaris zelfs 70% korten. Kan of gaat iemand later meer werken, simpel, dan valt die in een andere klasse en zakt de uitkering. Voor het deel dat iemand echter arbeidsvermogen heeft moet zo iemand in lijn met elke andere Nederlander behandeld en beloond worden. Als iemand 25% arbeidsvermogen heeft en die 9 uur werkt tegen het minimum uurloon, dan werkt zo iemand MAXIMAAL. Dan heeft die exact het minimumloon aan totale inkomen (nooit minder). Verdient zo een persoon iets meer dan kan en mag die dat gewoon net als iedereen houden.
Iemand met 25% inzetbaar arbeidsvermogen heeft feitelijk 4 keer minder inkomensperspectief als een gezonde collega. Samen met de beperking (pijn, energie) een duidelijke negatieve prikkel waar wat aan gedaan moet worden als men Wajongers aan het werk wil krijgen. Wat doet de overheid echter, de negatieve prikkels vergroten. 70% van inkomen uit werk moet worden ingeleverd. Jouw gezonde collega naast je heeft 70% meer per uur en je verdient tot 70% onder het minimum uurloon. Je hebt niet 4 keer zo weinig perspectief, door overheidsregels wordt het naar 13,3 keer verhoogd!! Het is 13,3 keer zo onaantrekkelijk om te werken en daar bovenop komen nog (ziekte, pijn energie prikkels). Hoe kun je bedenken dat je hiermee de Wajongers een dienst bewijst en dit gaat werken?
R. Mous