Regeling tijdelijke vrijwillige vermindering gasafname
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Velp
|
Datum
|
9 november 2023
|
Vraag1
Biedt de regeling volgens u voldoende duidelijkheid ingeval van een noodsituatie als bedoeld in artikel 11, eerste lid, onderdeel c, van verordening (EU) 2017/1938?
KNB reageert hiermee namens 16 ondernemingen die bouwkeramiek produceren in de vorm van bakstenen, dakpannen, wand- en vloertegels.
De besparingstender lijkt zodanig te zijn opgesteld dat vooral bedrijven die op zeer korte termijn gasafname kunnen reduceren mee kunnen doen. Bedrijven die meer tijd nodig hebben om gasafname te organiseren, zoals de bouwkeramische industrie die veel gebruik maakt van tunnelovens die hiervoor minstens een week nodig hebben omdat er anders schade aan systemen ontstaan, lijken daardoor niet volwaardig mee te kunnen dingen op de besparingstender.
Het advies is om bij het opzetten van deze tender een combinatie van korte termijn gasafname participanten (binnen een aantal uren of dagen) te combineren met wat langere termijn gasafname (een week of langer) participanten in diverse tenderpakketten gasbesparing. Anders wordt de tender alleen interessant voor een eenzijdige doelgroep die zowel op korte als lange termijn kan terugschakelen, terwijl ook partijen die iets meer tijd nodig hebben hierop zouden moeten kunnen meedingen. Dit zou de concurrentie in de besparingstender voor afschakelperiodes van een week of meer ten goede komen.
Daarnaast zijn enkele kostenposten voor bedrijven die kunnen afschakelen onvoldoende in beeld en worden deze niet voldoende gehonoreerd omdat er alleen naar het energieverbruik wordt gekeken. Het advies is om voor participanten rekening te houden met inkomstendelving door terugloop van de productie, en/of gangbare contractvoorwaarden en boeteclausules bij vertraging van productie.
Ook zijn beslistermijnen vanuit het Rijk (en RVO) dusdanig lang dat dit problemen kan opleveren. De genoemde ‘termijn voor het nemen van een besluit op een aanvraag om subsidieverlening ten hoogste 13 weken’ lijkt onwerkbaar, omdat deze termijn langer kan duren dan een gehele winter (en de noodzaak voor gasbesparing), en omdat dit moeilijk inpasbaar is voor het plannen van productieprocessen in de maakindustrie / bouwkeramiek.
Bijlage