Wetsvoorstel Bestuurlijke harmonisatie beroepsonderwijs
Reactie
Naam
|
dhr GJ van't Voort
|
Plaats
|
Rijnsburg
|
Datum
|
17 april 2020
|
Vraag1
Hebben vo-scholen / mbo-instellingen met dit wetsvoorstel voldoende ruimte om de benodigde bestuurlijke samenwerking vorm te geven?
De uitdagingen voor het beroepsonderwijs door een daling van het aantal leerlingen en
studenten,
Dit is volgens mij het resultaat van verkeerd beleid. Vooral nu in deze corona tijd komen we er achter dat we praktisch niks meer zelf kunnen maken in dit land.
Vroeger zat ik op de technische school waar de (vaak) jongens nog met hun handen leerden werken en de werking van techniek werd bijgebracht. Toen konden die leerlingen als ze van school afkwamen nog met hun handen werken. Nu komen ze van school met een theoretische scholing en kunnen ze met de handen niks meer. We zijn ondertussen al onze waarvolle industrie kwijt geraakt (auto- schepen-vliegtuigen etc.) we zijn nu vooral afhankelijk van het buitenland wat nu blijkt zeer risicovol is en je dus bent overgeleverd aan de "goden" .
Het zal zeker tijd worden dat we aandacht gaan besteden aan het opleiden van vakmensen en hier in NL zelf veel producten gaan maken. Beter iets duurder dan niet te krijgen. Hoop dat Den Haag uit deze corona crisis zijn lesje gaat laren meer geld in technisch onderwijs gaat steken. Meer loon gaat betalen aan de mensen op werkvloer die zich nu overal in de vitale beroepen nu kapot werken voor een fooi. De bovenlaag moet inleveren en dat geld moet naar de werkvloer.
Den Haag kan hiermee straks zijn waardering uitspreken naar deze mensen en ze belonen zoals ze verdienen beloond te worden (structureel dan wel).
Hoop dat deze corona crisis dit besef los maakt in Den Haag.
Vraag2
‘Beroepscollege’ is de werktitel voor vakinstellingen en het mbo-deel van de aoc’s na inwerkingtreding van dit wetsvoorstel. Heeft u een suggestie voor een betere naam?
MBO techniek
Vraag3
Alleen de vo-schoolsoorten praktijkonderwijs, vbo en mavo mogen onderdeel worden van een verticale scholengemeenschap. Is het wenselijk dat havo en vwo ook onderdeel moeten kunnen zijn van een verticale scholengemeenschap en zo ja, waarom?
misschien als we daardoor goede ingenieurs zouden kunnen gaan opleiden.
Vraag4
Hoe kunnen vo-scholen in de toekomst hun onderwijsaanbod uitbreiden met het vbo-profiel groen? Zou dit enkel mogelijk moeten zijn via stichting of ook via toevoegen middels het Regionaal Plan Onderwijsvoorzieningen (RPO)? Of heeft u hier nog andere ideeën voor?
geen idee daar heb ik geen verstand van.