Wetsvoorstel bevoegdheden schoolonderwijs jonge en oudere kind

Reactie

Naam Mandy Dortland
Plaats Rotterdam
Datum 7 januari 2021

Vraag1

Hoe beziet u het voorstel voor nieuwe bevoegdheden, mogelijk ook met het oog op arbeidsmarktperspectief? En moeten bekwaamheidseisen hierop aangepast worden? Zo ja, hoe?
Ik denk dat wanneer je besluit om een splitsing te maken in het jonge kind en oudere kind, dat je hiermee mogelijk meer mannen zult aantrekken. Ik ben daarnaast van mening dat een leerkracht voor de onderbouw/kleuters specifieke vaardigheden vereist. Immers leggen zij de basis voor de gehele schoolcarrière. Je hebt al de specialisatie voor jonger kind.
Tot voor 1985 was de splitsing er al Nederland. Ik zeg niet dat deze hetzelfde moet zijn als toen, ik hoop meer op een splitsing zoals die in de Scandinavische landen er is. Het liefst zouden we dan ook het adviesmoment verplaatsen naar 14/15 jarige leeftijd.

Vraag2

Welke leeftijdsgrens (of jaarlaag-grens) zou u hanteren voor het jonge en het oudere kind – en waarom? Of op welke manier zou u dit willen bepalen?
Jonge kind tm 6/7 jaar. En ouder kinds op basis van basisschoolleeftijd tm 12 jaar. Maar ik denk dat je deze zou moeten doortrekken naar 14/15 jaar. Voor de toelichting om mijn keuze verwijs ik naar mijn antwoord op de eerste vraag.

Vraag3

Vindt u het nodig om de toelatingseisen voor de pabo aan te passen aan de nieuwe bevoegdheden? Zo ja, hoe zou u deze willen vormgeven?
Nee, ik denk dat de eisen hetzelfde moeten zijn. De reken en taaltoets moeten in ieder geval gewoon goed zijn. Ik ben ook van mening dat je pas op een later moment moet kunnen kiezen in specialisatie jonger kind of ouder kind. De mogelijkheid om vanaf de start van de PABO niet een kleuterstage te lopen, vind ik wel iets dat mogelijk moet kunnen zijn. Maar het aannamebeleid voor een PABO is al wat aan de lage kant, dus die moet je zeker niet gaan aanpassen. Ja aanpassen door hogere eisen te stellen wellicht, maar goed dan wordt het weer lastiger om mensen te trekken en dat is nu juist wat dit wetsvoorstel wel beoogt.