Wetsvoorstel bevoegdheden schoolonderwijs jonge en oudere kind

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Voorburg
Datum 9 januari 2021

Vraag1

Hoe beziet u het voorstel voor nieuwe bevoegdheden, mogelijk ook met het oog op arbeidsmarktperspectief? En moeten bekwaamheidseisen hierop aangepast worden? Zo ja, hoe?
Ik ben voor breed opleiden met specialisatie voor jonge of oude kind. Geen aparte opleiding dus. Denk dat oplossing van het lerarentekort hier niet in zit. Hogere salariëring draagt wel bij. Eerder opleiding moeilijker en interessanter maken in combinatie met een passend salaris. If you pay peanuts you get a monkey. Onderwijsaanbod pabo moet op op de schop. Volledig aanbod gestuurd ipv vraaggestuurd. Onvoldoende aansluiting met de praktijk. Geldt zeker voor verkorte deeltijd die in na WO opleiding heb gedaan.

Vraag2

Welke leeftijdsgrens (of jaarlaag-grens) zou u hanteren voor het jonge en het oudere kind – en waarom? Of op welke manier zou u dit willen bepalen?
Ben geen voorstander van aparte opleidingen. Doorgaande lijn van ontwikkeling is belangrijk. Specialisatie in jonge of oudere kind:
- groep 1 t/m 4
- groep 4 t/m 8

Vraag3

Vindt u het nodig om de toelatingseisen voor de pabo aan te passen aan de nieuwe bevoegdheden? Zo ja, hoe zou u deze willen vormgeven?
Criteria strenger maken in combinatie met passend salaris. Zeker niet versoepelen.

Vraag4

Heeft u nog aandachtspunten bij het moment van inwerkingtreding van wetgeving per studiejaar 2022-2023?
Doe iets aan de achterlijke regel dat je met een graad in de zorg geen overstap mag maken naar het onderwijs (en andersom). Mag wel, maar tegen het instellingscollegegeld van €7400 per jaar. Met als wettelijke onderbouwing dat dit kwam omdat ik een WO gezondheidswetenschappen afgerond heb. Als bv jurist mag je dus wel overstappen tegen wettelijk collegegeld, met een graad in de zorg niet (althans dan betaal je instellingscollegegeld). Discriminerend en al helemaal niet te rijmen in een tijd van een gigantisch lerarentekort.