Wetsvoorstel bevoegdheden schoolonderwijs jonge en oudere kind

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Amsterdam
Datum 28 januari 2021

Vraag1

Hoe beziet u het voorstel voor nieuwe bevoegdheden, mogelijk ook met het oog op arbeidsmarktperspectief? En moeten bekwaamheidseisen hierop aangepast worden? Zo ja, hoe?
Ik zie het als een goed voorstel, hiermee zullen meer jongeren kiezen voor de PABO, niet alleen meer mannen maar ook meer vrouwen die een specifieke voorkeur voor een leeftijdsgroep hebben. Bekwaamheidseisen moeten niet worden aangepast, een strenge selectie bij de poort is belangrijk om de kwaliteit van het onderwijs te behouden (en te stimuleren).

Vraag2

Welke leeftijdsgrens (of jaarlaag-grens) zou u hanteren voor het jonge en het oudere kind – en waarom? Of op welke manier zou u dit willen bepalen?
Kleuters (jonge kind) en groep 3 t/m 8. Veel jongeren weten misschien nog niet wat hun voorkeur heeft, dus als je al op voorhand een splitsing maakt tussen onder- en bovenbouw opleidingen (gr1-4 en gr5-8), is het lastig om ook les te geven en ervaring op te doen in een andere bouw. Je weet tenslotte pas echt wat bij je past als je het hebt ervaren. Veel mensen weten wellicht wel op voorhand al of ze juist wél of niet kleuterleerkracht willen worden. Wanneer dit gesplitst wordt zullen wellicht ook meer mensen zich aanmelden voor de kleuteropleiding (denk aan mensen uit de kinderopvang, waarvan er sommigen echt wel leerkracht willen worden, maar het lesgeven aan de bovenbouw niet zien zitten. En uiteraard andersom voor veel mannen).

Vraag3

Vindt u het nodig om de toelatingseisen voor de pabo aan te passen aan de nieuwe bevoegdheden? Zo ja, hoe zou u deze willen vormgeven?
Nee, toelatingseisen zijn belangrijk om de kwaliteit van het onderwijs te behouden. Ook als kleuterleerkracht moet je reken- en taalniveau op orde zijn.

Vraag4

Heeft u nog aandachtspunten bij het moment van inwerkingtreding van wetgeving per studiejaar 2022-2023?
Verlaag aub niet de toelatingseisen voor een leerkrachten opleiding. Een goede basis is belangrijk!