Wetsvoorstel bevoegdheden schoolonderwijs jonge en oudere kind

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Groningen
Datum 29 januari 2021

Vraag1

Hoe beziet u het voorstel voor nieuwe bevoegdheden, mogelijk ook met het oog op arbeidsmarktperspectief? En moeten bekwaamheidseisen hierop aangepast worden? Zo ja, hoe?
Het zou natuurlijk fantastisch zijn als meer mannen zouden kiezen voor de pabo, maar nog belangrijker in dit nieuwe wetsvoorstel vind ik, dat er mensen opgeleid gaan worden, die meer expertise gaan krijgen om specifiek onderwijs aan jonge kinderen of specifiek onderwijs aan oudere kinderen te gaan geven. De 4 t/m 7 jarigen vragen andere competenties en didactische bekwaamheden, dan een kind van 8 t/m 12 jaar. Affiniteit met de leeftijdsgroep vind ik belangrijker dan verschillende bekwaamheidseisen.

Vraag2

Welke leeftijdsgrens (of jaarlaag-grens) zou u hanteren voor het jonge en het oudere kind – en waarom? Of op welke manier zou u dit willen bepalen?
4 /m 7 jaar en 8 t/m 12 jaar
De huidige onderbouw zou dan uitgebreid gaan worden met leerjaar 3 en het hele aanvankelijke taal en reken proces.
Zelf ben ik opgeleid kleuterjuf (de klos) en heb ik tijdens die opleiding hele andere dingen geleerd dan in de versnelde pabo en de opleiding speciaal onderwijs, die ik daarna heb gedaan. Kleuters verdienen een meester of een juf, die ze op hun ontwikkelingsniveau uit kunnen dagen en kunnen verleiden tot cognitieve en sociaal emotionele groei.
Lesgeven aan 8 jaar en ouder vraagt didactische -en pedagogische bekwaamheden, die even belangrijk zijn en die goed aan moeten sluiten bij het abstracte denken van het kind.

Vraag3

Vindt u het nodig om de toelatingseisen voor de pabo aan te passen aan de nieuwe bevoegdheden? Zo ja, hoe zou u deze willen vormgeven?
HBO niveau blijft in mijn ogen de beste instap voor de pabo. Met dit werk- en denkniveau kun je een goede leerkracht worden, een die naast meester of juf zijn, ook om kan gaan met meer ingewikkelde data en onderzoeksvraagstukken.
Hoger opgeleid/ een wetenschapper voor de klas heeft geen meerwaarde als diegene geen sterke didactische en pedagogische bekwaamheden heeft en/of affiniteit met het basisschool kind.

Vraag4

Heeft u nog aandachtspunten bij het moment van inwerkingtreding van wetgeving per studiejaar 2022-2023?
Een beter startsalaris als jonge leerkracht kan ook een belangrijke overweging zijn voor een mens om de pabo te kiezen!