Wetsvoorstel bevoegdheden schoolonderwijs jonge en oudere kind

Reactie

Naam Alan Turingschool (I.J. Roos)
Plaats Amsterdam
Datum 10 januari 2021

Vraag1

Hoe beziet u het voorstel voor nieuwe bevoegdheden, mogelijk ook met het oog op arbeidsmarktperspectief? En moeten bekwaamheidseisen hierop aangepast worden? Zo ja, hoe?
Wanneer er een harde knip wordt gemaakt in de opleiding, zullen er toekomstige leerkrachten komen die niet in iedere klas van de basisschool les mogen geven. Wanneer je dit bekijkt in het arbeidsmarktperspectief zal dus een deel van de leerkrachten niet op iedere vacature kunnen solliciteren omdat zij niet aan de eisen voldoen. Hoe kunnen we dit rechtpraten in deze huidige tijd van het tekort aan leerkrachten?

Wat betreft de bekwaamheidseisen moeten we absoluut niet omlaag bijstellen. Wanneer we kwalitatief goed onderwijs aan willen bieden, moeten we beginnen met kwalitatief goede leerkrachten opleiden.

Vraag2

Welke leeftijdsgrens (of jaarlaag-grens) zou u hanteren voor het jonge en het oudere kind – en waarom? Of op welke manier zou u dit willen bepalen?
Ik ben tegen het opknippen van de Pabo, dus laten we ook niet gaan kijken naar jonge/oude kinderen. Men moet breed worden opgeleid en daarbinenn kan a worden. Jonge kinderen zijn geen andere kinderen dan de rest van de basisschool. Om een doorgaande lijn binnen de basisschool te behouden moet er dus geen groot verschil onstaan in het lesgeven aan jonge of oudere kinderen.

Vraag3

Vindt u het nodig om de toelatingseisen voor de pabo aan te passen aan de nieuwe bevoegdheden? Zo ja, hoe zou u deze willen vormgeven?
Nee, de toelatingseisen moeten absoluut niet naar beneden worden bijgesteld. Om meer mensen voor het onderwijs te werven moet er worden gekeken hoe het vak aanzien kan krijgen, door te laten zien dat het een belangrijke baan is in een professionele werkomgeving. Ook het onderwijs aan jonge kinderen is van belang. Juist daar wordt de basis gelegd en worden de eerste stappen gezet in de strijd tegen kansenongelijkheid. Laat dus zien dat het geen veredelde kinderopvang is, waar je enkel bezig bent met snotneuzen afvegen en knutselen!

Vraag4

Heeft u nog aandachtspunten bij het moment van inwerkingtreding van wetgeving per studiejaar 2022-2023?
Ik hoop enorm dat de wet niet ingevoerd wordt en dat men terugkomt van dit ondoordachte plan.