Wetsvoorstel bevoegdheden schoolonderwijs jonge en oudere kind

Reactie

Naam JA Janssen van Raay
Plaats Den Haag
Datum 14 januari 2021

Vraag1

Hoe beziet u het voorstel voor nieuwe bevoegdheden, mogelijk ook met het oog op arbeidsmarktperspectief? En moeten bekwaamheidseisen hierop aangepast worden? Zo ja, hoe?
Dit wetsvoorstel is er vanwege het lerarentekort. Op de PABO zijn al duidelijk richtingen die je kunt kiezen, jongere kind en oudere kind.
Ik denk dat het tekort zit in het loon, bij andere HBO studies en in het VO kun je vele malen meer verdienen dan in het PO. Verder is mijns inziens een knelpunt dat de PABO de enige studie (zover ik weet) een toets heeft bij de voordeur. Ik vind dat je alles kunt leren tijdens de opleiding. En ja, voor de één zal dit dan moeilijker zijn dan voor een ander. Eerlijker is om met EVC's te werken en dat mensen vrijstelling(en) krijgen voor vakken die zij wel hadden op het VO.

Vraag2

Welke leeftijdsgrens (of jaarlaag-grens) zou u hanteren voor het jonge en het oudere kind – en waarom? Of op welke manier zou u dit willen bepalen?
Dat is al bepaald op de PABO opleidingen. Dus ga in overleg met hen wat werkt.

Vraag3

Vindt u het nodig om de toelatingseisen voor de pabo aan te passen aan de nieuwe bevoegdheden? Zo ja, hoe zou u deze willen vormgeven?
Nee, want zoals ik al eerder zei, alles is te leren. Sommigen zullen dan meer vakken hebben dan anderen.

Vraag4

Heeft u nog aandachtspunten bij het moment van inwerkingtreding van wetgeving per studiejaar 2022-2023?
Zeker, ik maak me gelijk zorgen voor de directeuren om de formatie op de scholen rond te gaan krijgen. Verder zou ik erin willen zien, mocht het er komen, dat het salaris hetzelfde blijft en er gewerkt gaat worden naar het gelijktrekken naar het salaris op het VO.
Ook zou ik een brede discussie willen zien/ horen, met allerlei mensen van alle lagen uit het veld. Hier is geen goed en fout in. Er moet wel zeker heel goed nagedacht worden of je hiermee het doel behaald wat men zou willen. Dat vraag ik me af.