Instructieregel permanente bewoning recreatiewoningen

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Groningen
Datum 28 mei 2025

Vraag1

Hoe kijkt u(w organisatie) aan tegen dit voornemen en de bijbehorende voorwaarden?
Voor zover ik begrijp krijgen hiermee gemeenten de opdracht om niet langer te handhaven. Maar welke invloed hebben nu eigenaren van recreatiewoningen op een vakantiepark. Ik denk in het bijzonder aan een VVE die gezamenlijk eigenaar zijn van een park, inclusief de algemene voorzieningen op het park. Het park heeft een toeristische bestemming voor verblijfsreactie. Eigenaren hebben vanuit dit principe een recreatiewoning gekocht. Een klein deel wil permanent bewonen. De VVE bepaalt m.i. de gebruiksvoorwaarden, en daar waar op dit moment nog de gemeente de taak heeft om permanente bewoning aan te pakken moet de gemeente dit straks formeel 'gedogen' met deze richtlijn. In hoeverre heeft de VVE dan nog invloed op het gebruik als in hun reglement is bepaald dat het park enkel voor verblijfsrecreatie is bedoeld.
Ik ben van mening dat bij een gezamenlijk eigendom de VVE kan bepalen hoe zij (democratisch volgens VVE beginselen) omgaat met permanente bewoning. De VVE stelt immers de regels op binnen de kaders van de wet. De bedachte opzet beperkt dus niet de bevoegdheden van de VVE en richt zich op de gemeente.
In een VVE zijn immers alle leden een stukje eigenaar van het geheel. En dit eigendomsrecht is naar mijn idee zwaarder wegend en bepalend de VVE permanente bewoning wil toestaan.

Tenslotte: de 10 jaars-termijn is het naar voren schuiven van een probleem. Over 10 jaar zijn de 65+ ers75+ers geworden. Denk je dat je die dan alsnog uit hun woning kunt zetten. Ik geloof er niets van. Daarmee is het een lapmiddel op slecht huisvestigingsbeleid van de laatste 10-tallen jaren.