Ontwerpbesluit wijziging Bgm/Bal

Reactie

Naam Akkerbouwbedrijf Evenhuis (Dhr G Evenhuis)
Plaats Schoonoord
Datum 6 augustus 2022

Vraag1

Hoe zouden deze wijzigingen beter, uitgebreider of eenvoudiger geregeld kunnen worden?
Als teler op het Drents plateau heb ik een bouwplan met een op drie aardappelen, suikerbieten, zomergranen en mais. Ik teel pootaardappelen en fritesaardappelen naast mijn zetmeelaardappelen.
Om dit bouwplan sluitend te krijgen ruil ik veel grond met veehouders in de buurt. Dat is mogelijk omdat in mijn omgeving veel afwisseling is tussen veehouders en akkerbouwers. Daarvoor teel ik aardappelen of suikerbieten bij de veehouder en hij/zij mais of gras op mijn percelen. Ook neem ik mest van de veehouder af wat we gebruiken in het gezamenlijke bouwplan en teel ik krachtvoervervangers voor de veehouder in de vorm van granen.
De een op vier eis rustgewassen haal ik wel in mijn bouwplan mits uitgegaan wordt van de juiste gegevens. In mijn opgave bij RVO staan veel niet rustgewassen ( suikerbieten, aardappelen en mais) omdat de rustgewassen bij de veehouder staan in verband met de grondruil. Kijk je op perceelniveau dan kun je de rotatie zien van de afgelopen jaren en is duidelijk dat ik het percentage rustgewassen gemakkelijk haal. Een systeem wat beter recht doet aan de situatie en wat ook controleerbaar is omdat alle gegevens openbaar en bij RVO bekend zijn. Ik heb hier al mee geëxperimenteerd middels de Crop Rotation Index, in ontwikkeling bij de Wur. Voordeel is dat de vormen van kringloop zoals hierboven beschreven, die ik en mijn collega’s doen bestaansrecht houden. Speerpunt van beleid ingezet door minister Schouten en lijkt alleen maar actueler te worden.
Oogstdatum 1 oktober voor suikerbieten en aardappelen zal voor mij en mijn collega’s zeer ernstige gevolgen hebben. Immers de gewassen zijn nog niet uitgegroeid en nemen in veel gevallen nog veel N op. Dus een fors lagere opbrengst terwijl de input vrijwel gelijk blijft. Financieel kan deze disbalans in input/output niet gedragen worden door onze bedrijven. Daarnaast leveren we veel aan coöperaties die hun grondstofvoorziening niet kunnen borgen en op het managen van de bulk aan grondstoffen rond oktober zijn ze niet ingericht. Coöperaties zijn verlengstukken van het boerenerf en daarmee komen de lagere en wellicht negatieve rendementen ook te liggen op het boerenerf.
Gecombineerd zie ik het sturen op rustgewassen, mits goed beoordeeld(Crop Rotation index) als een haalbaar en goed instrument, maar laat de rooivruchten tot optimaal uitgroeien daar deze ook in het najaar nog N opnemen en opbrengst genereren voor de agro kolom.