Ontwerpbesluit wijziging Bgm/Bal

Reactie

Naam Hoeve Doorwerth (Ir. Johan Jurrius)
Plaats Heelsum
Datum 11 augustus 2022

Vraag1

Hoe zouden deze wijzigingen beter, uitgebreider of eenvoudiger geregeld kunnen worden?
Betreft: Zienswijze 7e Actieprogramma Nitraatrichtlijn
LS
Ten aanzien van de nu voorgelegde concept regelgeving voor het 7e Actieprogramma Nitraatrichtlijn heb ik enkele opmerkingen. Vooraf wil ik ook complimenten geven voor het stimuleren van vanggewassen. Deze houden de grond zo lang mogelijk bedekt en verbeteren het bodemleven.
In de nieuwe systematiek zijn suikerbieten terecht gekwalificeerd als een wintergewas. Volgens mij horen suikerbieten echter ook op de nog niet gepubliceerde lijst van rustgewassen.
1. Een suikerbiet heeft een heel lang groeiseizoen en houd daardoor de grond bedekt met gewas waardoor het bodemleven hieronder lang niet gestoord in de belangrijke fase, namelijk het voorjaar, de zomer en het najaar.
2. De suikerbiet heeft pen wortels welke de grond goed kunnen breken en poreus houden voor pendelende wormen, vocht etc. Dit zorgt voor rust in de bouwvoor en werkt mogelijk zelfs herstellend
3. Een suikerbiet groeit het hele najaar nog en blijft stikstof gebruiken ook als dit door mineralisatie pas laat beschikbaar komt. Hierdoor is de kans op uitspoeling in de herfst en winter zeer laag.

De regeling is dermate complex en komt pas definitief beschikbaar als de bouwplannen voor 2023 al gemaakt zijn dus een tussen jaar /overgangs jaar lijkt me op zijn plaats.

Als laatste wil ik opmerken dat de maatregelen rustgewas/roulatie gewassen/bemesten na 15 mrt technisch zeer moeilijk zijn als je geen vaste percelen hebt. Zelf heb ik een groot perceel van 60 ha. zonder sloten/wegen etc. Hierbinnen veranderen de perceelsgrenzen continu. Na het ploegen zaai ik als eerst de gewassen die vroeg zijn en als het zaad op is of bij een bepaalde spuitbreedte stop ik en begin met het volgende gewas. Als allerlaatste vul ik de gaten in mijn perceel met een gewas dat je laat kunt zaaien. Daarnaast doe ik aan agrarisch natuurbeheer en daarvoor is het de bedoeling dat ik elk jaar meerdere ecologische passages op verschillende plekken aanleg. Dit alles maakt dat je nooit tot op de meter precies percelen kunt intekenen (vaak weet je pas een jaar erop als je de nieuwe foto hebt van RVO waar de grens precies lag) en dat een perceel dus een veelvoud aan verschillende combinaties voorvruchten kan hebben waardoor het niet mogelijk is precies aan de maatregelen is te voldoen. Daarom stel ik voor een soort Hardheidsclausule toe te passen dat 90% van een perceel aan de voorwaarden moet voldoen.