Ontwerpbesluit wijziging Bgm/Bal
Reactie
Naam
|
vof Landbouwbedrijf Roefs (ir. MBA JPA Roefs)
|
Plaats
|
Middelbeers
|
Datum
|
10 augustus 2022
|
Vraag1
Hoe zouden deze wijzigingen beter, uitgebreider of eenvoudiger geregeld kunnen worden?
Geachte ministerie,
Hierbij breng ik mijn zienswijze in. Op de eerste plaats vind ik het goed dat naar andere maatregelen wordt gekeken dan louter naar de gebruiksnorm. Ervaringen, onder andere via het LMM-meetnet van het RIVM en onderzoek van Wageningen Open Teelten, laat zien dat bemestingsnormen onder de gewasbehoefte geen enkel positief effect hebben op de nitraatuitspoeling.
Mijn zienswijze betreft de volgende punten:
- Kijk bij de rustgewassen breder dan naar wat de onderbuik doet vermoeden: zo blijken late suikerbieten tot lage uitspoeling te leiden. Je zou kunnen stellen: oogsten voor 1 oktober met groenbemester of na 15 november. Dan vermijd je heel veel schade in de sector. Voor gewassen als cichorei, wortelen, schorseneren e.d. is de wetenschappelijke onderbouwing wellicht minder, maar het is aannemelijk dat dit vergelijkbaar is. Ook heb je de grootste 'nitraatwinst' dan echt te pakken.
- Indien u overgaat tot bemestingsvrije en gewasbeschermingsvrije stroken van 100 tot 250 meter langs beekjes, dan wordt deze grond feitelijk ongeschikt voor land- of tuinbouw. Immers: als je een gewas geen voeding kan geven of kan beschermen zal er geen opbrengst gegenereerd kunnen worden. Met andere woorden: dan kunnen we niet meer van landbouwgrond spreken maar wordt het natuur. Dit is een enorme verliespost. Op mijn eigen bedrijf is dit, afhankelijk van hoe dit wordt uitgevoerd, tot 70% van mijn oppervlakte. Kortom: dat betekent mijn faillissement. Ik verwacht daarom dat er direct een regeling komt waar deze grote schade mee kan worden gecompenseerd. Extra pijnlijk is dat er geen wetenschappelijke onderbouwing lijkt te zijn voor deze maatregel.
Persoonlijk doet het me ook zeer dat dit veelal typische bolle akkers, ons cultuurhistorisch landschap.
- Nu is gebleken dat de aangescherpte gebruiksnormen (2014, gebaseerd op een rekenmodel) tot ver onder de gewasbehoefte niet leiden tot een verbeterde waterkwaliteit , maar wel tot grote schade en fraude, vind ik dat de stikstofgebruiksnormen hersteld moeten worden tot minimaal de gewasbehoefte. N.B. dit staat los van het gebruik van dierlijke mest. Het is goed dat er een 'heroverweging' is opgenomen in het actieplan; ik doe een dringend appel op u om dit snel en volledig te doen. Zoals het nu is lijden de brave boeren en zijn ze zwaar gefrustreerd.