Bibliotheekwet
Reactie
Naam
|
Vereniging Openbare Bibliotheken (C.M. van Hoogdalem)
|
Plaats
|
den Haag
|
Datum
|
14 mei 2013
|
Vraag1
Graag horen wij uw reactie op dit wetsvoorstel. Als u reageert, doet u dat dan zo concreet mogelijk, bij voorkeur voorzien van tekstvoorstellen.
Bij het beoordelen van een wet is de belangrijkste vraag “Welk probleem wordt er opgelost?”. Beschouwing van de concept wettekst leert dat er geen problemen worden opgelost, integendeel er worden problemen gecreëerd. Allereerst krijgen bibliotheken te maken met een verhoging van de administratieve lasten en vervolgens wordt de burger geconfronteerd met het feit dat hij zich op twee plekken dient in te schrijven als hij van zowel fysieke als digitale dienstverlening verzekerd wenst te zijn.
Wat dat laatste betreft worden bibliotheken onnodig verplicht hun leden in te schrijven bij de digitale bibliotheek. Onnodig omdat de wet stelt dat de digitale bibliotheek een voorziening is die voor elke burger toegankelijk moet zijn. Het raadplegen van rechtenvrije digitale content vereist dus geen lidmaatschap van de bibliotheek( art. 17), elke burger kan bij die content zonder dat hij of zij zich dient te registreren. Bij het raadplegen van rechtenvrij digitaal materiaal bij de Koninklijke Bibliotheek is dat ook zo geregeld. Waarom zouden de openbare bibliotheken dan al hun 4 miljoen leden moeten inschrijven bij de digitale bibliotheek als die leden zonder inschrijving rechtenvrij materiaal kunnen raadplegen? De overheid gaat dus alle burgers die digitale content willen raadplegen laten registreren als de wet werkelijkheid wordt. Inschrijven wordt pas noodzakelijk als men niet-rechtenvrij materiaal wil raadplegen waarvoor betaald moet worden. Kortom de wet leidt tot onnodige verhoging van de administratieve lasten bij de bibliotheek en een onnodige registratie van de burger. Overigens is het merkwaardig dat openbare bibliotheken verplicht worden hun leden als lid in te schrijven bij de landelijke digitale bibliotheek, maar dat andersom die verplichting niet geldt.
Een probleem dat de wet zou kunnen oplossen is de verantwoordelijkheid van de verschillende bestuurslagen voor de openbare bibliotheek. Dat doet de wet maar deels, de verantwoordelijkheid van het Rijk voor de digitale bibliotheek wordt vastgelegd, de verantwoordelijkheid van de Gemeente is uiterst vrijblijvend. Het is goed dat er een wet stelsel openbare bibliotheekvoorzieningen komt, het is jammer en een gemiste kans dat het nu juist de voorliggende tekst is.
Voor een artikelsgewijze reactie verwijs ik naar bijgesloten document.
Bijlage