Bibliotheekwet
Reactie
Naam
|
Irene Annegarn
|
Plaats
|
Alkmaar
|
Datum
|
15 mei 2013
|
Vraag1
Graag horen wij uw reactie op dit wetsvoorstel. Als u reageert, doet u dat dan zo concreet mogelijk, bij voorkeur voorzien van tekstvoorstellen.
Ik stel voor de artikelen 15 en 16 aan te vullen met een nieuw lid.
Artikel 15 lid 3 zou kunnen luiden:
Het reglement bedoeld in lid 1 sub c regelt in ieder geval
a dat zowel leden als niet-leden van de landelijke digitale bibliotheek anoniem en gratis toegang krijgen tot alle werken in de digitale collectie die vrij zijn van auteursrecht, en
b dat zowel leden als niet-leden van de landelijke digitale bibliotheek anoniem en gratis gebruik kunnen maken van de digitale dagbladen en opinieweekbladen die opgenomen zijn in de collectie.
Toelichting
De (fysieke) openbare bibliotheek is voor iedereen toegankelijk. Iedereen mag er binnenlopen en ter plaatse gebruik maken van de aanwezige collectie. Men heeft er vrije toegang, zonder financiële drempels en zonder registratie van persoonsgegevens.
Op pagina 21 van de Memorie van Toelichting staat onder de kop De digitale bibliotheek: 'De rechtenvrije content is voor iedereen vrij toegankelijk.' In de tekst van de wet heb ik dit niet teruggevonden. Ik vind het belangrijk genoeg om in de wet op te nemen.
Vooral kranten en tijdschriften worden intensief gelezen in de bibliotheek. Digitale kranten en tijdschriften zouden net zo toegankelijk moeten zijn in de landelijke digitale bibliotheek.
Bij uitstek kranten en opinieweekbladen kunnen burgers helpen bij hun persoonlijke ontwikkeling en het vormen van meningen over actuele gebeurtenissen en maatschappelijke ontwikkelingen. De landelijke digitale bibliotheek zou deze informatie voor iedereen toegankelijk moeten maken.
Artikel 16 lid 4
Bij de inkoop van digitale dagbladen en opinieweekbladen regelt de KB dat zowel leden als niet-leden van de landelijke digitale bibliotheek toegang krijgen tot dit deel van de digitale collectie.
Toelichting
Een openbare bibliotheek die burgers wil informeren over actuele gebeurtenissen, achtergronden en meningen dient er voor te zorgen dat deze informatie voor iedereen, zowel leden als niet-leden, goed toegankelijk is. Daar moet de KB afspraken over maken met de uitgevers. Dat kan de licenties voor deze uitgaven duurder maken, maar dat moet de bibliotheekbranche er voor over hebben.