Wetsvoorstel BIG-II

Reactie

Naam Noordwest ziekenhuisgroep (Verpleegkundige Y.M de Boer)
Plaats Alkmaar
Datum 18 januari 2018

Vraag1

Het wetsvoorstel introduceert de titel ‘regieverpleegkundige’ voor hbo-opgeleide-verpleegkundigen.

Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Regie maakt dat het iets zegt over een competentie van een HBO opgeleide verpleegkundige. Echter het zijn van een HBO opgeleide verpleegkundige, behelst meer competenties dan alleen deze. De naam doet de functie geen eer aan. Mijn advies zou zijn over te gaan op verpleegkundige BN (bachelor of Nursing) of HBO- verpleegkundige

Vraag2

De toelichting beschrijft dat een regieverpleegkundige, om in aanmerking te komen voor herregistratie, zal moeten aantonen dat voldoende werkzaamheden zijn verricht binnen het deskundigheidsgebied van de regieverpleegkundige en op het niveau (NLQF-6) dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot regieverpleegkundige.

Werkzaamheden die door een regieverpleegkundige worden verricht op het niveau dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot verpleegkundige (NLQF-4) zijn dus niet relevant voor herregistratie als regieverpleegkundige.

Is de eis voor herregistratie voor de regieverpleegkundige voldoende helder en uitvoerbaar in de praktijk? Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Ja die is helder. Niet alleen maar voldoen aan vlieguren maar ook deskundigheidsbevordering laten aantonen maakt dat het duidelijker wordt, wat er van verpleegkundigen verwacht wordt. Ik denk dat dit voor 2024 zeker realistisch en haalbaar is.

Vraag3

Het ministerie van VWS heeft opdracht gegeven voor een verkennend onderzoek naar het overgangsrecht voor de huidige groep verpleegkundigen. In afwachting van het onderzoek is het voorlopige voorstel om de mbo- en inservice- opgeleide verpleegkundigen met aanvullende gecertificeerde scholing, waarvan het niveau en inhoud gelijk staat aan een hbo-opleiding tot verpleegkundige (NLQF-6), de mogelijkheid te bieden om zich te registreren als regieverpleegkundige.

Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
In de concepttekst Wet BIG II wordt nu de mogelijkheid geboden voor vpk met een inservice-opleiding of mbo aangevuld met een op NLQF-6 gecertificeerde CZO vervolgopleiding, binnen drie jaar na inwerkingtreding van deze wet, opgenomen te kunnen worden in het hbo-register als regievpk; zij mogen echter niet de hbo-vpk titel voeren.
Bij herregistratie moeten zij aantoonbaar beschikken over een hbo-diploma dan wel certificaten die maken dat ze de hbo-vpk titel mogen voeren; anders mogen zij niet langer in het hbo-register opgenomen worden.

Is het niet duidelijker voor alle partijen wat nu werkelijk de waarde van dit samenstel van diploma’s en certificaten is?

M.a.w. kies voor
of gelijk trekken met een hbo-diploma en dan voor herregistratie dezelfde eisen stellen als aan de hbo-vpk zoals nu benoemd in het nieuwe wetsvoorstel (100 studiepunten en 2080 gewerkte uren op het deskundigheidsniveau van de regievpk in de voorgaande vijf jaren;
of geef inservice-opgeleiden en mbo-ers simpelweg geen toegang tot het hbo-register zolang ze niet aanvullend tot dit niveau zijn opgeleid, wel of niet met een op NLQF-6 gecertificeerde CZO vervolgopleiding.

Vraag4

In het algemeen deel van de memorie van toelichting is een paragraaf opgenomen over de administratieve lasten van dit wetsvoorstel.

Ziet u mogelijkheden om de doelen van het wetsvoorstel (met name: het op peil houden van de deskundigheid van beroepsbeoefenaren in de gezondheidzorg) te bereiken met minder administratieve lasten?
Ja zeker, de portalen ontwikkelingen lopen door, e- learnings zijn goed te registeren en kunnen direct in eigen portfolio worden toegevoegd.