Wetsvoorstel BIG-II

Reactie

Naam Jeroen Bosch ziekenhuis (IC verpleegkundige J van Strien)
Plaats 's-Hertogenbosch
Datum 31 januari 2018

Vraag1

Het wetsvoorstel introduceert de titel ‘regieverpleegkundige’ voor hbo-opgeleide-verpleegkundigen.

Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
De titel regieverpleegkundige geeft niet voldoende aan wat het totale plaatje aan werkzaamheden van de HBO verpleegkundige inhoudt. Het legt de focus op één van de rollen die een HBO verpleegkundige uitvoert maar is zeker niet allesomvattend.

Suggestie: HBO verpleegkundige, landelijk gezien begrijpt iedereen gelijk het verschil in niveau en functie (ook in andere sectoren).

Vraag2

De toelichting beschrijft dat een regieverpleegkundige, om in aanmerking te komen voor herregistratie, zal moeten aantonen dat voldoende werkzaamheden zijn verricht binnen het deskundigheidsgebied van de regieverpleegkundige en op het niveau (NLQF-6) dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot regieverpleegkundige.

Werkzaamheden die door een regieverpleegkundige worden verricht op het niveau dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot verpleegkundige (NLQF-4) zijn dus niet relevant voor herregistratie als regieverpleegkundige.

Is de eis voor herregistratie voor de regieverpleegkundige voldoende helder en uitvoerbaar in de praktijk? Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Voldoende helder voor afdelingen waar een duidelijk onderscheid tussen MBO en HBO verpleegkundigen is. Je kunt niet als regieverpleegkundige worden ge-heregistreerd als je werkzaamheden hebt uitgevoerd op MBO niveau.
Maar hoe ga je dit oplossen op de gespecialiseerde afdelingen waar iedereen onder een functieprofiel werkt?

Vraag3

Het ministerie van VWS heeft opdracht gegeven voor een verkennend onderzoek naar het overgangsrecht voor de huidige groep verpleegkundigen. In afwachting van het onderzoek is het voorlopige voorstel om de mbo- en inservice- opgeleide verpleegkundigen met aanvullende gecertificeerde scholing, waarvan het niveau en inhoud gelijk staat aan een hbo-opleiding tot verpleegkundige (NLQF-6), de mogelijkheid te bieden om zich te registreren als regieverpleegkundige.

Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
3. Een MBO opgeleide met een CZO opleiding zoals bv IC is niet gelijk aan een HBO opgeleide met een IC opleiding. Een CZO opleiding gaat vooral de diepte in (specialisatie), terwijl de MBO/HBO opleiding vooral in de breedte zit.
Indien een seniorverpleegkundige een HBO denk en werk niveau heeft ontwikkeld en dit laat zien in haar/zijn werkzaamheden, zou wel via een assessment of verkort HBO traject (laagdrempelig en op hun eigen afdeling) de mogelijkheid geboden kunnen worden om de stap naar regieverpleegkundige te maken.