Wetsvoorstel BIG-II

Reactie

Naam Pameijer (Verpleegkundige mbo H Prins)
Plaats ROTTERDAM
Datum 24 januari 2018

Vraag1

Het wetsvoorstel introduceert de titel ‘regieverpleegkundige’ voor hbo-opgeleide-verpleegkundigen.

Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Het enige verschil tussen hbo en mbo niveau is dat de hbo-er meer organisatie en beleidsmatig kijkt. Maar in basis en in praktijk doen ze veelal hetzelfde werk. Dan zou je ook echt aparte functies moeten maken met specifieke taken en ook verschil in salariëring. Verpleegkundigen werken niet alleen in ziekenhuis maar ook ggz en vg zorg. Daarin is het ook zeer vaag hoe je je kennis kan behouden op hbo niveau omdat vele functies door zowel mbob als hbo zijn in te vullen em hetzelfde verdienen qua salaris. Mijn inziens zet je mbo geschoold personeel in de kou. Mede omdat ook zorgverzekeraars eisen dat hbo v het werk moet doen. Maar er is bekend dat er grote tekorten gaan ontstaan qua verpleegkundigen. Bescherm de mbo dus ook goed. Je hebt ze straks hard nodig.

Vraag2

De toelichting beschrijft dat een regieverpleegkundige, om in aanmerking te komen voor herregistratie, zal moeten aantonen dat voldoende werkzaamheden zijn verricht binnen het deskundigheidsgebied van de regieverpleegkundige en op het niveau (NLQF-6) dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot regieverpleegkundige.

Werkzaamheden die door een regieverpleegkundige worden verricht op het niveau dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot verpleegkundige (NLQF-4) zijn dus niet relevant voor herregistratie als regieverpleegkundige.

Is de eis voor herregistratie voor de regieverpleegkundige voldoende helder en uitvoerbaar in de praktijk? Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Nee. Veel bijscholing moet je als verpleegkundige tegenwoordig zelf betalen en het is in organisaties vaak niet goed geregeld om bepaalde zaken te registreren die wel tellen voor herregistratie. Laat organisaties dit betalen. En per jaar alles checken. Verpleegkundige moet niet steeds zelf dit ook nog allemaal bijhouden. Is taak organisatie. Biedt voor zzp en mensen die willen herregistreren of bijscholen goedkopere alternatieven aan om dit te doen. Zodat er niet eem hoge drempel is. Ik betaal nu bv terwijl ik in ggz werk mijn bijscholing verpleegtechnische vaardigheden. Organisatie heeft niet de vraag om een verpleegkundige specifiek. Maar ik moet dit nu dus allemaal zelf op peil houden. Heb hiervoor in vg gewerkt en daar idem geen vergoeding.

Vraag3

Het ministerie van VWS heeft opdracht gegeven voor een verkennend onderzoek naar het overgangsrecht voor de huidige groep verpleegkundigen. In afwachting van het onderzoek is het voorlopige voorstel om de mbo- en inservice- opgeleide verpleegkundigen met aanvullende gecertificeerde scholing, waarvan het niveau en inhoud gelijk staat aan een hbo-opleiding tot verpleegkundige (NLQF-6), de mogelijkheid te bieden om zich te registreren als regieverpleegkundige.

Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
'Opleidingen zijn niet uitsluitend bepalend voor de functie die een verpleegkundige in de praktijk vervult. Bovendien is nog niet duidelijk welke eisen uiteindelijk gesteld wordt aan het uitoefenen van de functie van regieverpleegkundigen. Ook is niet helder hoe het gewijzigde functiegebouw eruit zal gaan zien. Het gaat nog veel tijd kosten om dit duidelijk te krijgen. Die tijd kan worden verkregen door alle verpleegkundigen met MBO-plus niveau op dit moment in het regieverpleegkundigenregister onder te brengen. Denk daarbij aan de inservice-opgeleiden met aanvullende CZO opleiding. Bij herregistratie kan dan getoetst worden of zij op dat moment aan de voorwaarden als regieverpleegkundige voldoen.'

Vraag4

In het algemeen deel van de memorie van toelichting is een paragraaf opgenomen over de administratieve lasten van dit wetsvoorstel.

Ziet u mogelijkheden om de doelen van het wetsvoorstel (met name: het op peil houden van de deskundigheid van beroepsbeoefenaren in de gezondheidzorg) te bereiken met minder administratieve lasten?
Specifiek noteren wat iemand aan bijscholing moet doen per jaar en per beroepstak. Kijk ook eens naar verpleegkundige in ggz en vg. Zorg dat organisaties dit regelen voor het personeel financieel , in tijd en met middelen