Wetsvoorstel BIG-II
Reactie
Naam | Buurtzorg Nederland (AC Van den Berg) |
---|---|
Plaats | Amersfoort |
Datum | 16 januari 2018 |
Vraag1
Het wetsvoorstel introduceert de titel ‘regieverpleegkundige’ voor hbo-opgeleide-verpleegkundigen.Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Het dekt de lading niet, de ook genoemde achtervoeging BN, past dan beter.
Vraag2
De toelichting beschrijft dat een regieverpleegkundige, om in aanmerking te komen voor herregistratie, zal moeten aantonen dat voldoende werkzaamheden zijn verricht binnen het deskundigheidsgebied van de regieverpleegkundige en op het niveau (NLQF-6) dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot regieverpleegkundige.Werkzaamheden die door een regieverpleegkundige worden verricht op het niveau dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot verpleegkundige (NLQF-4) zijn dus niet relevant voor herregistratie als regieverpleegkundige.
Is de eis voor herregistratie voor de regieverpleegkundige voldoende helder en uitvoerbaar in de praktijk? Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Wanneer er verschillende functies zijn, zijn er verschillende taken en dus verschillende werkzaamheden.
Ik zie echter dat er in vele functies nauwelijks onderscheid is tussen de werkzaamheden van 4 en 6, dus dan wordt het lastig om aan te tonen dat je op niveau 6 werkt.
Vraag3
Het ministerie van VWS heeft opdracht gegeven voor een verkennend onderzoek naar het overgangsrecht voor de huidige groep verpleegkundigen. In afwachting van het onderzoek is het voorlopige voorstel om de mbo- en inservice- opgeleide verpleegkundigen met aanvullende gecertificeerde scholing, waarvan het niveau en inhoud gelijk staat aan een hbo-opleiding tot verpleegkundige (NLQF-6), de mogelijkheid te bieden om zich te registreren als regieverpleegkundige.Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Ook de verpleegkundigen die werkzaam zijn in een volledig zelfsturend team (zoals bij Buurtzorg) en daar (samen met de huidige niveau 5) alle werkzaamheden en taken vervullen, zijn in de praktijk regieverpleegkundigen. Denk aan taken als intercollegiale intervisie en toetsing. Volledige zelfstandigheid mbt alle facetten van het zorgproces, het leiden van MDO's, het beheren van het personeelsbestand, het coachen van nieuwe collega's. Het beoordelen van tevredenheids- en productiecijfers. Verzuimcoaching, etc. etc.
Deze verpleegkundigen hebben daarnaast een zeer brede vakkennis, allerlei patiëntencategorieën.
Zij zijn in de praktijk de echte regieverpleegkundigen. Ook zonder bepaald extra diploma.
Vraag4
In het algemeen deel van de memorie van toelichting is een paragraaf opgenomen over de administratieve lasten van dit wetsvoorstel.Ziet u mogelijkheden om de doelen van het wetsvoorstel (met name: het op peil houden van de deskundigheid van beroepsbeoefenaren in de gezondheidzorg) te bereiken met minder administratieve lasten?
Ja, eigen regie en zelfsturendheid en een goed Omaha-systeem, maken nu al de interne administratie klein in vergelijking met andere organisaties