Wetsvoorstel BIG-II

Reactie

Naam GGz Centraal (Dhr. J.H. Hunink)
Plaats Amersfoort
Datum 19 januari 2018

Vraag1

Het wetsvoorstel introduceert de titel ‘regieverpleegkundige’ voor hbo-opgeleide-verpleegkundigen.

Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Fijn dat het onderscheid tussen de MBO- en HBO opgeleide verpleegkundige eindelijk komt! Wel blijft er veel gedoe over de titel, een beter voorstel heb ik helaas niet.

Waar ik me nog wel zorgen om maak is dat werkgevers de (voorgestelde) regieverpleegkundige op HBO niveau inzet, dit is ook vereist om je te kunnen herregistreren als regieverpleegkundige (art. 3.4.3). In art. 3.4.3. wordt gesteld dat de regieverpleegkundige op niveau werkzaamheden moet uitvoeren. Dit is een verantwoordelijkheid die mijns inziens bij de werkgever, en niet bij de individuele regieverpleegkundigen past. De regieverpleegkundige heeft weinig invloed over de inhoud/het niveau van haar beroep als de werkgever daar geen ruimte voor creëert. Hierom is het van belang de werkgevers op te roepen hier aandacht aan te besteden en hen dit verplicht te stellen. Anders verliezen we bij de eerste herregistratie een boel regieverpleegkundigen en streeft dit wetsvoorstel haar doel voorbij.

Vraag2

De toelichting beschrijft dat een regieverpleegkundige, om in aanmerking te komen voor herregistratie, zal moeten aantonen dat voldoende werkzaamheden zijn verricht binnen het deskundigheidsgebied van de regieverpleegkundige en op het niveau (NLQF-6) dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot regieverpleegkundige.

Werkzaamheden die door een regieverpleegkundige worden verricht op het niveau dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot verpleegkundige (NLQF-4) zijn dus niet relevant voor herregistratie als regieverpleegkundige.

Is de eis voor herregistratie voor de regieverpleegkundige voldoende helder en uitvoerbaar in de praktijk? Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
De eis is helder. Maar met de huidige structuren is het moeilijk een functie te krijgen op niveau 6. Dit omdat de meeste vacatures binnen verschillende sectoren 'afdelingsverpleegkundige' zijn en hierdoor geen differentiatie is aangebracht. Werkgevers moeten tot differentiatie opgeroepen en verplicht worden. Verder is het goed dat er (eindelijk) een bijscholingseis komt, niet meer dan terecht!

Vraag3

Het ministerie van VWS heeft opdracht gegeven voor een verkennend onderzoek naar het overgangsrecht voor de huidige groep verpleegkundigen. In afwachting van het onderzoek is het voorlopige voorstel om de mbo- en inservice- opgeleide verpleegkundigen met aanvullende gecertificeerde scholing, waarvan het niveau en inhoud gelijk staat aan een hbo-opleiding tot verpleegkundige (NLQF-6), de mogelijkheid te bieden om zich te registreren als regieverpleegkundige.

Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Ik denk dat dit voorstel voor sommige mensen nog te vaag kan zijn. Wel is het een terechte eis. Het is denk ik goed snel helder te maken in welke opleidingen er wel en niet onder vallen.

Vraag4

In het algemeen deel van de memorie van toelichting is een paragraaf opgenomen over de administratieve lasten van dit wetsvoorstel.

Ziet u mogelijkheden om de doelen van het wetsvoorstel (met name: het op peil houden van de deskundigheid van beroepsbeoefenaren in de gezondheidzorg) te bereiken met minder administratieve lasten?
Laat de verantwoordelijkheid voor de bijscholingseis bij de werkgever. Leg een extern systeem hiervoor aan gekoppeld aan het BIG-register zoals bijvoorbeeld het kwaliteitsregister V&V.