Wetsvoorstel BIG-II
Reactie
Naam | M.J. van den Dorpel |
---|---|
Plaats | Oosterland |
Datum | 15 februari 2018 |
Vraag1
Het wetsvoorstel introduceert de titel ‘regieverpleegkundige’ voor hbo-opgeleide-verpleegkundigen.Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Suggesties zijn moeilijk te noemen. De term regie-verpleegkundige geeft wel een zekere status aan de hbo-verpleegkundige. De term regie, suggereert dat de hbo-verpleegkundige boven de mbo verpleegkundige staat.
Desondanks is de term niet onterecht, gezien de regisserende rol die van de hbo-verpleegkundige verwacht wordt. Met name ten aanzien van verpleegkundig leiderschap, waarbij de verpleegkundige het voortouw moet nemen in veranderingen op de werkvloer.
Vraag2
De toelichting beschrijft dat een regieverpleegkundige, om in aanmerking te komen voor herregistratie, zal moeten aantonen dat voldoende werkzaamheden zijn verricht binnen het deskundigheidsgebied van de regieverpleegkundige en op het niveau (NLQF-6) dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot regieverpleegkundige.Werkzaamheden die door een regieverpleegkundige worden verricht op het niveau dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot verpleegkundige (NLQF-4) zijn dus niet relevant voor herregistratie als regieverpleegkundige.
Is de eis voor herregistratie voor de regieverpleegkundige voldoende helder en uitvoerbaar in de praktijk? Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Voldoende helder, dit moet alleen wel gefaciliteerd worden door de werkgever. En daarmee worden niet alleen scholingen bedoeld, maar ook een omgeving waarbinnen de hbo-verpleegkundige zich kan profileren en onderscheiden van de mbo-verpleegkundige.
Herregistratie lijkt een heel goed plan, omdat nu veel verpleegkundigen niet functioneren (door verschillende redenen) op het niveau wat gewenst is. Daarbij lijken de oudere verpleegkundigen niet altijd te begrijpen wat er daadwerkelijk speelt wat betreft het vernieuwde beroepsprofiel. Daarmee bedoel ik dat oudere verpleegkundigen soms hun mond vol hebben met Evidence Based werken en verpleegkundig leiderschap, maar dat ik een verkeerde context plaatsen. Waardoor de betekenis van verpleegkundige leiderschap een Evidence Based, volledig uit zijn verband wordt gehaald. Door herregistratie, en daarmee scholing , zou dit probleem verholpen kunnen worden.
Vraag3
Het ministerie van VWS heeft opdracht gegeven voor een verkennend onderzoek naar het overgangsrecht voor de huidige groep verpleegkundigen. In afwachting van het onderzoek is het voorlopige voorstel om de mbo- en inservice- opgeleide verpleegkundigen met aanvullende gecertificeerde scholing, waarvan het niveau en inhoud gelijk staat aan een hbo-opleiding tot verpleegkundige (NLQF-6), de mogelijkheid te bieden om zich te registreren als regieverpleegkundige.Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
De inservice - opgeleide verpleegkundigen vinden dat ze hbo'ers zijn. Mijn voorstel is: laat ze in 1 jaar tijd, twee praktijkonderzoeken afronden met een goed resultaat, zoals van een hbo-verpleegkundige ook verwacht wordt. Met daarbij beoordelingscriteria die voor een hbo-verpleegkundige ook gelden.
Daarbij is er een generatiekloof tussen de inservice -opgeleide verpleegkundigen en de hbo-verpleegkundigen. De inservice -opgeleide verpleegkundigen moeten scholing krijgen in de actuele zaken die spelen binnen de verpleegkunde. MBO en inservice -opgeleide verpleegkundigen mogen niet met een paar maanden cursus omgeschoold worden tot een HBO-verpleegkundige. Van een hbo-verpleegkundige wordt niet alleen andere kennis verwacht, maar vooral een andere attitude en een ander denkvermogen. Het feit of een MBO of inservice -opgeleide verpleegkundige voldoet aan deze attitude en denkvermogen kan niet binnen een cursus of binnen een aantal maanden bepaald worden.
Dus een mbo-verpleegkundige of inservice opgeleide verpleegkundige kan omgeschoold worden, maar wel in een vergelijkbare studie zoals de hob-verpleegkundige deze moeten uitvoeren. Anders zou het vernieuwde beroepsprofiel ook totaal nutteloos zijn.
Vraag4
In het algemeen deel van de memorie van toelichting is een paragraaf opgenomen over de administratieve lasten van dit wetsvoorstel.Ziet u mogelijkheden om de doelen van het wetsvoorstel (met name: het op peil houden van de deskundigheid van beroepsbeoefenaren in de gezondheidzorg) te bereiken met minder administratieve lasten?
Ja zeker. Er zijn tegenwoordig mogelijkheden om alle dingen heel makkelijk te registreren, zo ook of iemand geschoold of niet geschoold is. Hiervoor zal wel geïnvesteerd moeten worden in geavanceerde systemen.
Wat ik denk dat goed zou zijn, is dat organisaties die congressen organiseren, zoals het wondzorgcongres, nursing experience, congres revalidatiezorg, etc. en zorginstanties hun krachten moeten bundelen. Deze scholingen zijn op dit moment minder toegankelijk voor de reguliere verpleegkundige. Terwijl op deze beurzen wel altijd de laatse inzichten vanuit de literatuur worden gepresenteerd, die belangrijk zijn voor de hbo verpleegkundige om te innoveren op de afdeling.