Wetsvoorstel BIG-II

Reactie

Naam DWM Verlegh
Plaats Berkel en Rodenrijs
Datum 11 februari 2018

Vraag1

Het wetsvoorstel introduceert de titel ‘regieverpleegkundige’ voor hbo-opgeleide-verpleegkundigen.

Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Regie verpleegkundige wordt al meer dan 15 jaar in de zorg gebruikt en er is geen onderscheid tussen MBO en HBO.
Het gaat om de competenties die een verpleegkundige heeft (door scholing,bijscholing of ervaring op de werkvloer) en niet HBO of mbo. Deze kunstmatige indeling binnen de wet BIG is dus onduidelijk.

Vraag2

De toelichting beschrijft dat een regieverpleegkundige, om in aanmerking te komen voor herregistratie, zal moeten aantonen dat voldoende werkzaamheden zijn verricht binnen het deskundigheidsgebied van de regieverpleegkundige en op het niveau (NLQF-6) dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot regieverpleegkundige.

Werkzaamheden die door een regieverpleegkundige worden verricht op het niveau dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot verpleegkundige (NLQF-4) zijn dus niet relevant voor herregistratie als regieverpleegkundige.

Is de eis voor herregistratie voor de regieverpleegkundige voldoende helder en uitvoerbaar in de praktijk? Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Volgens mij niet ook een MBO verpleegkundige kan op dit nivo (NLQF-6) werken.
We werken al jaren met functiehuizen waarin er vooral op basis van competenties die bij een functie horen iemand wordt ingeschaald. Dus een MBO opgeleide verpleegkundige kan werken in een functie die op basis van competenties misschien past in een HBO profiel, maar die door de MBO verpleegkundige op basis van persoonlijke (en verworven)competenties ingevuld worden.

Vraag3

Het ministerie van VWS heeft opdracht gegeven voor een verkennend onderzoek naar het overgangsrecht voor de huidige groep verpleegkundigen. In afwachting van het onderzoek is het voorlopige voorstel om de mbo- en inservice- opgeleide verpleegkundigen met aanvullende gecertificeerde scholing, waarvan het niveau en inhoud gelijk staat aan een hbo-opleiding tot verpleegkundige (NLQF-6), de mogelijkheid te bieden om zich te registreren als regieverpleegkundige.

Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Zie mijn antwoorden op vorige vragen.
Blijkbaar houden jullie het spreekwoord in ere "wie voor een dubbeltje geboren...
Het volgen van gecertificeerde scholingen is en niveau en inhoud gelijk is zeker voor MBO verpleegkundigen die boven de 50 zijn moeilijk aantoonbaar. Veel scholing werd binnen een instelling verzorgd en hoe bewijs je dan dat dit op een NLQF-6 inhoud is geweesT?
Verder zijn veel opleidingen op gegaan in andere scholingsvormen. Dus dat wordt een lastige puzzel als MBO VPK om bewijslast te vinden
Als het gaat om de wet Big dan werd tot nu toe alleen de basisopleiding gebruikt voor toelating van het register.
Een specialisatie wordt door de beroepsgroep(vereniging) zelf toegekend en gecertificeerd.
Waarom wordt er voor verpleegkundigen een uitzondering gemaakt?? Waarom deze kunstmatige deling in het beroep van verpleegkundige in de wet BIG?

Vraag4

In het algemeen deel van de memorie van toelichting is een paragraaf opgenomen over de administratieve lasten van dit wetsvoorstel.

Ziet u mogelijkheden om de doelen van het wetsvoorstel (met name: het op peil houden van de deskundigheid van beroepsbeoefenaren in de gezondheidzorg) te bereiken met minder administratieve lasten?
Laat de verpleegkundige het zelf bijhouden en werkgever is verantwoordelijk om dit regelmatig te controleren. Dus de huidige praktijk. De verpleegkundige moet zelf het bewijs kunnen leveren dat ze vaardig is en de competenties heeft.
Ervaring in het het doen van handelingen/ werkzaamheden zijn cruciaal.