Wetsvoorstel BIG-II

Reactie

Naam Hanze hogeschool (dr. H.C.M. Kamphuis)
Plaats Groningen
Datum 12 januari 2018

Vraag1

Het wetsvoorstel introduceert de titel ‘regieverpleegkundige’ voor hbo-opgeleide-verpleegkundigen.

Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
In het buitenland wordt een mbo vpk niet gezien als een RN – registered nurse
Zelfs in vele landen wordt de hbo vpk niet automatisch gezien als een RN. Studenten of hbo-verpleegkundigen die willen werken in America of Australia met een bachelor of science diploma moeten meestal nog een halfjaar tot een jaar terug naar de universiteit om als RN erkent te worden. Ik heb begrepen dat Engeland ook moeilijk doet over erkenning van RN titel voor hbo opgeleide verpleegkundige.

HBO onderwijs is niet equavilent tot buitenlandse universiteiten!

Ik stel voor RN title te hanteren voor hbo-verpleegkundigen en mbo verpleegkundigen gewoon de titel basis verpleegkundige te geven. Voor Nederlandse situatie Geregistereerde hbo verpleegkundige = GHV.

Ik zou zeker de titel 'regieverpleegkundige' niet hanteren. Het is een loze titel.

Vraag2

De toelichting beschrijft dat een regieverpleegkundige, om in aanmerking te komen voor herregistratie, zal moeten aantonen dat voldoende werkzaamheden zijn verricht binnen het deskundigheidsgebied van de regieverpleegkundige en op het niveau (NLQF-6) dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot regieverpleegkundige.

Werkzaamheden die door een regieverpleegkundige worden verricht op het niveau dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot verpleegkundige (NLQF-4) zijn dus niet relevant voor herregistratie als regieverpleegkundige.

Is de eis voor herregistratie voor de regieverpleegkundige voldoende helder en uitvoerbaar in de praktijk? Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Er moet minder nadruk worden gelegt of werkervaring en handelingen. Minder nadruk op doen - vaardigheden en meer nadruk op denk vaardigheden (kritisch redeneren, klinisch redeneren en onderzoekendvermogen - hbo-vpk moeten hun abstractie en analytisch vermogen laten zien). Hbo vpk is meer dan regisseur!!!

Vraag3

Het ministerie van VWS heeft opdracht gegeven voor een verkennend onderzoek naar het overgangsrecht voor de huidige groep verpleegkundigen. In afwachting van het onderzoek is het voorlopige voorstel om de mbo- en inservice- opgeleide verpleegkundigen met aanvullende gecertificeerde scholing, waarvan het niveau en inhoud gelijk staat aan een hbo-opleiding tot verpleegkundige (NLQF-6), de mogelijkheid te bieden om zich te registreren als regieverpleegkundige.

Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Volgens mij is dit na 30 jaar een gepasseerde discussie. We hebben mbo opgeleide verpleegkundigen en hbo opgeleide verpleegkundigen. Als er meer focus komt te liggen op het aantoonbaar niveau en competenties inplaats van op handelingen en werkzaamheden is het makkelijk om registratie in te richten. Dit is polderen. Durf een besluit te nemen en laat deze discussie niet door werkgevers bepaald worden. Wil je verpleegkundige als een zelfstandigberoep zien zal je de verantwoordelijkheid meer bij de verpleegkundige moeten leggen dan bij de organisatie.

Vraag4

In het algemeen deel van de memorie van toelichting is een paragraaf opgenomen over de administratieve lasten van dit wetsvoorstel.

Ziet u mogelijkheden om de doelen van het wetsvoorstel (met name: het op peil houden van de deskundigheid van beroepsbeoefenaren in de gezondheidzorg) te bereiken met minder administratieve lasten?
Zie bovenstaande antwoord op vraag 3 - besluit dat iemands registratie door het niveau wordt bepaald en niet door handelingen en vaardigheden. Maak de verpleegkundige net als de arts & fysiotherapeut zelf verantwoordelijk voor het op peil houden van zijn vaardigheden en handelingen. Dit moeten zij aantonen en niet de organisatie waar ze werken.