Wetsvoorstel BIG-II

Reactie

Naam Jeugdggz Dimence (Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige I Cents)
Plaats Zutphen
Datum 11 februari 2018

Vraag1

Het wetsvoorstel introduceert de titel ‘regieverpleegkundige’ voor hbo-opgeleide-verpleegkundigen.

Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Dit vind ik beslist geen goed idee.
Regievoering is een onderdeel van het takenpakket van de verpleegkundige. Regievoering is geen beroep. Als Sociaal Psychiatrisch verpleegkundigen (HBO) behandel ik samen met de psychiater of orthopedagoog of GZ-psycholoog patiënten. Als SPV werk ik generalistisch en kan en moet soms afwijken van een protocol, omdat dit ten goed komt voor de behandeling van de patiënt en zijn omgeving en zijn herstel.
Regieverpleegkundige is een erg verwarrende naam. Er bestaat ook al een regiebehandelaar in de GGZ en trouwens de patiënt heeft toch uiteindelijk de regie over zijn behandeling binnen het vrijwilliger kader.

Vraag2

De toelichting beschrijft dat een regieverpleegkundige, om in aanmerking te komen voor herregistratie, zal moeten aantonen dat voldoende werkzaamheden zijn verricht binnen het deskundigheidsgebied van de regieverpleegkundige en op het niveau (NLQF-6) dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot regieverpleegkundige.

Werkzaamheden die door een regieverpleegkundige worden verricht op het niveau dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot verpleegkundige (NLQF-4) zijn dus niet relevant voor herregistratie als regieverpleegkundige.

Is de eis voor herregistratie voor de regieverpleegkundige voldoende helder en uitvoerbaar in de praktijk? Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Je zult moeten kijken op welk niveau een verpleegkundige nu functioneert en niet uitgaan van de basisopleiding die een verpleegkundige gevolgd heeft ooit.
Zo heeft een sociaal psychiatrisch verpleegkundige (Post- HBO) mogelijk vroeger een in service- opleiding B gedaan, maar functioneert nu op Post- HBO- niveau.

Trouwens oppassen voor weer allerlei regels invoeren. Er is al genoeg bureaucratie in de gezondheidszorg.
En krapte op de arbeidsmarkt.

Vraag3

Het ministerie van VWS heeft opdracht gegeven voor een verkennend onderzoek naar het overgangsrecht voor de huidige groep verpleegkundigen. In afwachting van het onderzoek is het voorlopige voorstel om de mbo- en inservice- opgeleide verpleegkundigen met aanvullende gecertificeerde scholing, waarvan het niveau en inhoud gelijk staat aan een hbo-opleiding tot verpleegkundige (NLQF-6), de mogelijkheid te bieden om zich te registreren als regieverpleegkundige.

Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Transparantie is noodzakelijk aan welke eisen een verpleegkundige vervolgopleiding moet voldoen om gewaardeerd te worden op niveau NLFQ-6. Overgangsrecht geldt wat mij betreft ook met terugwerkende kracht. Hierbij dient vooral aandacht te zijn voor toonaangevende werkervaring.
En welke opleidingen zijn dat dan???

Vraag4

In het algemeen deel van de memorie van toelichting is een paragraaf opgenomen over de administratieve lasten van dit wetsvoorstel.

Ziet u mogelijkheden om de doelen van het wetsvoorstel (met name: het op peil houden van de deskundigheid van beroepsbeoefenaren in de gezondheidzorg) te bereiken met minder administratieve lasten?
nee, dit zorgt voor meer administratie en komt de zorg niet te goede. (door de administratie plicht kan ik minder tijd besteden aan de directe cliënten zorg)