Wetsvoorstel BIG-II

Reactie

Naam MEE (Consulent Imke Knoeff)
Plaats Huizen
Datum 3 februari 2018

Vraag1

Het wetsvoorstel introduceert de titel ‘regieverpleegkundige’ voor hbo-opgeleide-verpleegkundigen.

Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Het maakt de zorg nog ingewikkelder.
Laat de verpleegkundigen die nu uitstromen uit de opleidingen hieronder vallen en de oud gediende verpleegkundige hetzelfde houden hoe het was, namelijk HBO niveau.
Ik ben al jaren A-verpleegkundige. Heb een post HBO opleiding gedaan voor transferverpleegkundige en daarnaast certificaten gehaald. Jaren heb ik geïndiceerd. Nu mag ik opeens niet meer indiceren vanwege de nieuwe regels. Dit is de reden dat ik uit de zorg ben gestapt.

Vraag2

De toelichting beschrijft dat een regieverpleegkundige, om in aanmerking te komen voor herregistratie, zal moeten aantonen dat voldoende werkzaamheden zijn verricht binnen het deskundigheidsgebied van de regieverpleegkundige en op het niveau (NLQF-6) dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot regieverpleegkundige.

Werkzaamheden die door een regieverpleegkundige worden verricht op het niveau dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot verpleegkundige (NLQF-4) zijn dus niet relevant voor herregistratie als regieverpleegkundige.

Is de eis voor herregistratie voor de regieverpleegkundige voldoende helder en uitvoerbaar in de praktijk? Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Nee, want Helaas vallen een hoop aanvullende opleidingen (ook post HBO) niet in het lijstje van de NLQF-6 terwijl deze opleidingen (o.a. post HBO transferverpleegkundige, obstetrievpk e.d.) wel HBO niveau zijns.
Ik ben al jaren A-verpleegkundigen. Heb een post HBO opleiding gedaan voor transferverpleegkundigen en daarnaast certificaten gehaald. . Jaren heb ik geïndiceerd. Nu mag ik opeens niet meer indiceren vanwege de nieuwe regels. Dit is de reden dat ik uit de zorg ben gestapt.

Vraag3

Het ministerie van VWS heeft opdracht gegeven voor een verkennend onderzoek naar het overgangsrecht voor de huidige groep verpleegkundigen. In afwachting van het onderzoek is het voorlopige voorstel om de mbo- en inservice- opgeleide verpleegkundigen met aanvullende gecertificeerde scholing, waarvan het niveau en inhoud gelijk staat aan een hbo-opleiding tot verpleegkundige (NLQF-6), de mogelijkheid te bieden om zich te registreren als regieverpleegkundige.

Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
“Laat alle verpleegkundigen die vóór 1999 hun diploma ‘Verpleegkundige’ hebben behaald (dus alle inservice verpleegkundigen), behoren tot de groep hbo-verpleegkundigen. De mbo-verpleegkundigen zijn de MBO-V’ers van ná 1998/1999”. (zie reactie Catharina van Walma https://www.nursing.nl/wetsvoorstel-inservice-opgeleide-kan-onder-voorwaarden-regieverpleegkundige-worden/#comment-19344 )
In januari 2017 is er een petitie geweest “maak A-verpleegkundige HBOV-A”. Waarom wordt hier niks mee gedaan? Ik heb in het verleden voor de opleiding A-verpleegkundige geleerd uit HBO boeken, HBO examens gedaan, les gehad van profesoren en artsen (net als studenten die geneeskunde studeren). Ik heb tijdens de opleiding geleerd oudste diensten te draaien (verantwoordelijk te zijn voor een hele afdeling van het ziekenhuis). De HBO-V verpleegkundigen die afstuderen kunnen dat zelfs niet.
Ik begrijp niet waarom de A-verpleegkundige opleiding niet langer gezien wordt als HBO niveau terwijl dat toen wel zo was!!
Ik werk jaren als Post HBO-er, heb cursussen en opleidingen gedaan (wat niet in het rijtje van NLQF-6 staan) en verdien net als collega’s met HBO-V opleiding. Bij solliciteren naar een andere functie in de (thuis)zorg, moet ik opeens minder verdienen omdat ik als MBO wordt ingeschaald en niet meer mag indiceren terwijl ik dat jaren heb gedaan als transferverpleegkundige. Dit is ook de reden dat ik niet meer in de zorg kan en wil werken. Ik voel me hierdoor niet erkent en serieus genomen.
Graag ons beroep (A-verpleegkundige) eindelijk eens erkennen als HBO!!!!

Vraag4

In het algemeen deel van de memorie van toelichting is een paragraaf opgenomen over de administratieve lasten van dit wetsvoorstel.

Ziet u mogelijkheden om de doelen van het wetsvoorstel (met name: het op peil houden van de deskundigheid van beroepsbeoefenaren in de gezondheidzorg) te bereiken met minder administratieve lasten?
Geen idee.

Bijlage