Wetsvoorstel BIG-II

Reactie

Naam Rivierduinen /JGT (mevrouw Henriette Eggen)
Plaats Voorhout
Datum 5 februari 2018

Vraag1

Het wetsvoorstel introduceert de titel ‘regieverpleegkundige’ voor hbo-opgeleide-verpleegkundigen.

Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
De afgelopen jaren heb ik met veel verbazing de veranderingen in de GGZ en de opleidingen in de zorg gevolgd. Er komen steeds meer nieuwe opleidingen bij en het wordt hierdoor steeds meer onoverzichtelijker. Doordat er nieuwe opleidingen ontstaan doe je bestaande opleidingen te kort. Wat mij zeer verbaasd is het missen van kennis mbt wat er al aan opleiding/kennis in Nederland aanwezig is. Welke taken en verantwoordelijkheden hier altijd bij hebben gehoord. Welke doorgroei mogelijkheden er zijn er mbt je eigen vakgebied die maken dat je door deskundigheidsbevordering/ervaring zeker de rol van regieverpleegkundige kan vervullen en zelfs HBO verpleegkundigen kan begeleiden.

Ik snap niet waarom bepaalde opleidingen steeds vaker moeten bewijzen dat ze een volwaardige opleiding zijn en daarbij een grote verantwoordelijkheid dragen.
Ik ben gestart als ziekenverzorgende in 1981 ik heb hierna de MBO-4 verpleegkundige opleiding gedaan, hierna de opleiding post HBO SPV in Amsterdam. Ik heb verschillende opleidingen gevolgd, CGT, schema therapie, psycho-pathalogie bij kinderen,crissisinterventie enz.
ik wil u indien gewenst mijn CV doorsturen en dan mag u mij gaan vertellen waarom u denkt dat ik niet in staat ben om als regie verpleegkundige werkzaam te kunnen zijn.
Ik weet zeker dat er veel SPV collega's, maar ook andere verpleegkundigen, post HBO opgeleid, met een soortgelijke CV rondlopen die het erg frustrerend vinden dat wij niet gewaardeerd worden op de manier zoals het zou moeten.

Vraag2

De toelichting beschrijft dat een regieverpleegkundige, om in aanmerking te komen voor herregistratie, zal moeten aantonen dat voldoende werkzaamheden zijn verricht binnen het deskundigheidsgebied van de regieverpleegkundige en op het niveau (NLQF-6) dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot regieverpleegkundige.

Werkzaamheden die door een regieverpleegkundige worden verricht op het niveau dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot verpleegkundige (NLQF-4) zijn dus niet relevant voor herregistratie als regieverpleegkundige.

Is de eis voor herregistratie voor de regieverpleegkundige voldoende helder en uitvoerbaar in de praktijk? Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
zie antwoord vraag 1 van 4

Vraag3

Het ministerie van VWS heeft opdracht gegeven voor een verkennend onderzoek naar het overgangsrecht voor de huidige groep verpleegkundigen. In afwachting van het onderzoek is het voorlopige voorstel om de mbo- en inservice- opgeleide verpleegkundigen met aanvullende gecertificeerde scholing, waarvan het niveau en inhoud gelijk staat aan een hbo-opleiding tot verpleegkundige (NLQF-6), de mogelijkheid te bieden om zich te registreren als regieverpleegkundige.

Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
ik denk dat de (erkende) POST HBO opleidingen en mensen die kunnen aantonen middels het kwaliteitsregister aan deskundigheidsbevordering deel te hebben genomen de afgelopen 5 jaar automatisch geregistreerd moeten worden als regieverpleegkundige.

Vraag4

In het algemeen deel van de memorie van toelichting is een paragraaf opgenomen over de administratieve lasten van dit wetsvoorstel.

Ziet u mogelijkheden om de doelen van het wetsvoorstel (met name: het op peil houden van de deskundigheid van beroepsbeoefenaren in de gezondheidzorg) te bereiken met minder administratieve lasten?
Het zou goed zijn als er voor geregistreerde regie verpleegkundigen jaarlijks terugkomen dagen( verplicht) zijn. Deze terugkomdagen zijn qua inhoud afgestemd op op hun doelgroep maar wel landelijk zodat je op deze manier ook aan kennisoverdracht doet.
In het kwaliteitsregister kan je dit registreren.
De overheid is verantwoordelijk voor deze extra kosten.