Wetsvoorstel BIG-II

Reactie

Naam Altrecht (MSc E.M. Gort)
Plaats Utrecht
Datum 18 februari 2018

Vraag1

Het wetsvoorstel introduceert de titel ‘regieverpleegkundige’ voor hbo-opgeleide-verpleegkundigen.

Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Regisseur is slechts één van de rollen van de HBO-verpleegkundige volgens het CANMEDS-model. Een passender naam zou: HBO-verpleegkundige zijn.

Vraag2

De toelichting beschrijft dat een regieverpleegkundige, om in aanmerking te komen voor herregistratie, zal moeten aantonen dat voldoende werkzaamheden zijn verricht binnen het deskundigheidsgebied van de regieverpleegkundige en op het niveau (NLQF-6) dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot regieverpleegkundige.

Werkzaamheden die door een regieverpleegkundige worden verricht op het niveau dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot verpleegkundige (NLQF-4) zijn dus niet relevant voor herregistratie als regieverpleegkundige.

Is de eis voor herregistratie voor de regieverpleegkundige voldoende helder en uitvoerbaar in de praktijk? Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Ik denk dat het lastig te discrimineren is welke werkzaamheden tot het deskundigheidsgebied van de regieverpleegkundige danwel verpleegkundige behoren, omdat deze in de praktijk en ook in deskundigheidsbevordering grote overlap kennen. Een eis stellen aan deskundigheidsbevordering lijkt me zeer nuttig, echter het onderscheid soms artificieel is.

Vraag3

Het ministerie van VWS heeft opdracht gegeven voor een verkennend onderzoek naar het overgangsrecht voor de huidige groep verpleegkundigen. In afwachting van het onderzoek is het voorlopige voorstel om de mbo- en inservice- opgeleide verpleegkundigen met aanvullende gecertificeerde scholing, waarvan het niveau en inhoud gelijk staat aan een hbo-opleiding tot verpleegkundige (NLQF-6), de mogelijkheid te bieden om zich te registreren als regieverpleegkundige.

Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Dat lijkt me goed, omdat anders een groot deel van de verpleegkundigen hun bevoegdheden kwijt zal raken, wat gezien de krapte op de arbeidsmarkt onwenselijk is.

Vraag4

In het algemeen deel van de memorie van toelichting is een paragraaf opgenomen over de administratieve lasten van dit wetsvoorstel.

Ziet u mogelijkheden om de doelen van het wetsvoorstel (met name: het op peil houden van de deskundigheid van beroepsbeoefenaren in de gezondheidzorg) te bereiken met minder administratieve lasten?
Administratieve lasten zijn op dit moment een groot deel van de werkzaamheden die ten dele ook door andere disciplines aan de verpleegkundige uitbesteed worden. Er zal eerst iets aan deze administratieve lasten moeten worden gedaan, wil dat ruimte creëren. Vooral belangrijk is dat werkgevers, wanneer deskundigheidsbevordering verplicht wordt gesteld, dit gaan faciliteren in tijd en geld. Op dit moment wordt hiervan eigen tijd en geld van de verpleegkundigen verwacht door veel werkgevers, terwijl andere disciplines eigen opleidingsbudget hebben. Dit laatste zou ook voor verpleegkundigen moeten komen.