Wetsvoorstel BIG-II

Reactie

Naam Altrecht (Mw. L Diepgrond)
Plaats Utrecht
Datum 13 februari 2018

Vraag1

Het wetsvoorstel introduceert de titel ‘regieverpleegkundige’ voor hbo-opgeleide-verpleegkundigen.

Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Volgens de V&VN wordt de SPV beschreven als regiefunctionaris gebaseerd op de competenties zoals beschreven bij de omschrijving van de regieverpleegkundige.(Coördinerende taken
het opstellen van een verpleegkundige diagnose en een verpleegplan). Deze vormen de leidraad van het werk. De SPV let op het totale functioneren van een patiënt, maakt een ondersteuningsplan of coacht collega's hierbij. De SPV heft de regie in handen. SPV voert meerdere malen per dag overleg met collega's en andere professionals. Ook houdt de SPV de ontwikkelingen in de zorg bij en speelt daarop in.
Daarbij hebben veel SPV- in de loop der jaren deelstudies gedaan waarin verschillende combinaties mogelijk zijn.

Vraag2

De toelichting beschrijft dat een regieverpleegkundige, om in aanmerking te komen voor herregistratie, zal moeten aantonen dat voldoende werkzaamheden zijn verricht binnen het deskundigheidsgebied van de regieverpleegkundige en op het niveau (NLQF-6) dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot regieverpleegkundige.

Werkzaamheden die door een regieverpleegkundige worden verricht op het niveau dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot verpleegkundige (NLQF-4) zijn dus niet relevant voor herregistratie als regieverpleegkundige.

Is de eis voor herregistratie voor de regieverpleegkundige voldoende helder en uitvoerbaar in de praktijk? Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Onduidelijk. Ik denk dat via V&VN de diverse opleidingen waaronder dus SPV eindtermen vergeleken moeten worden met einstermen van regieverpleegkundige. Daarbij het jaartal waarin de SPV de opleiding heeft afgesloten, de combinatie met andere verpleegkundige opleidingen, de werkervaring en eventuele extra werkzaamheden. (scholing/training geven e.d).

Vraag3

Het ministerie van VWS heeft opdracht gegeven voor een verkennend onderzoek naar het overgangsrecht voor de huidige groep verpleegkundigen. In afwachting van het onderzoek is het voorlopige voorstel om de mbo- en inservice- opgeleide verpleegkundigen met aanvullende gecertificeerde scholing, waarvan het niveau en inhoud gelijk staat aan een hbo-opleiding tot verpleegkundige (NLQF-6), de mogelijkheid te bieden om zich te registreren als regieverpleegkundige.

Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Zie de antwoorden hierboven.

Vraag4

In het algemeen deel van de memorie van toelichting is een paragraaf opgenomen over de administratieve lasten van dit wetsvoorstel.

Ziet u mogelijkheden om de doelen van het wetsvoorstel (met name: het op peil houden van de deskundigheid van beroepsbeoefenaren in de gezondheidzorg) te bereiken met minder administratieve lasten?
Meer e-learning.