Wetsvoorstel BIG-II

Reactie

Naam voorheen GGZ centraal, Indigo (A van de ridder)
Plaats Hoevelaken
Datum 5 februari 2018

Vraag1

Het wetsvoorstel introduceert de titel ‘regieverpleegkundige’ voor hbo-opgeleide-verpleegkundigen.

Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Ja, er moet een uitbreiding in de tekst komen o.a. tav de hbo-geschoolde verpleegkundigen in de GGZ, de functie van de SPV, ook al hebben zij in het voortraject geen HBOV gedaan, maar b.v. de B-inservice opleiding, die in mijn tijd (1987-1991) opleidde tot psychiatrisch verpleegkundige in het 1e deskundigheidsniveau. Om SPV te worden volgde ik daarvoor een 3 jarige deeltijd opleiding aan de HBO.
Wat betekent dat wij een hoge graad van specialistische kennis en ervaring hebben in GGZ verpleegkundige aangelegenheden. Het voorgaande zou directe opname in het wetsvoorstel van de functie, SPV als HBO-er en gerechtigd om regieverpleegkundige genoemd te worden, absoluut rechtvaardigen.

Vraag2

De toelichting beschrijft dat een regieverpleegkundige, om in aanmerking te komen voor herregistratie, zal moeten aantonen dat voldoende werkzaamheden zijn verricht binnen het deskundigheidsgebied van de regieverpleegkundige en op het niveau (NLQF-6) dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot regieverpleegkundige.

Werkzaamheden die door een regieverpleegkundige worden verricht op het niveau dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot verpleegkundige (NLQF-4) zijn dus niet relevant voor herregistratie als regieverpleegkundige.

Is de eis voor herregistratie voor de regieverpleegkundige voldoende helder en uitvoerbaar in de praktijk? Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Mijns inziens in orde, als een regieverpleegkundige blijvend moet aantonen op niveau te blijven functioneren, qua kennis en werkzaamheden, (ook op niveau NLQF-6)
Doch tav herregistratie voor de SPV, moet deze functie al als uitzondering zijn opgenomen binnen het wetsvoorstel vanwege de argumenten beschreven bij antwoord 1. Een SPV is binnen de eerdere HBO-opleidingen altijd opgeleid tot het hoogste deskundigheidsniveau (binnen de ggz)

Vraag3

Het ministerie van VWS heeft opdracht gegeven voor een verkennend onderzoek naar het overgangsrecht voor de huidige groep verpleegkundigen. In afwachting van het onderzoek is het voorlopige voorstel om de mbo- en inservice- opgeleide verpleegkundigen met aanvullende gecertificeerde scholing, waarvan het niveau en inhoud gelijk staat aan een hbo-opleiding tot verpleegkundige (NLQF-6), de mogelijkheid te bieden om zich te registreren als regieverpleegkundige.

Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Zoals bij antwoord 1 omschreven, vind ik het gerechtvaardigd als de SPV,
met in-service routing en aangevuld met erkende HBO tbv functie van SPV,
met voldoende werkuren en geregistreerd in kwaliteitsregister SPV, met voldoende studie-activiteiten, niet ook nog een aanvullende gecertificeerde scholing hoeft te doen om in aanmerking te komen voor de registratie als regieverpleegkundige, want dan voldoen ze nu al aan het gevraagde niveau
binnen de ggz.

Vraag4

In het algemeen deel van de memorie van toelichting is een paragraaf opgenomen over de administratieve lasten van dit wetsvoorstel.

Ziet u mogelijkheden om de doelen van het wetsvoorstel (met name: het op peil houden van de deskundigheid van beroepsbeoefenaren in de gezondheidzorg) te bereiken met minder administratieve lasten?
maak gebruik van wat er al bestaat aan registratie van deskundigheidsaspecten, zoals het kwaliteitsregister voor SPV-en bij de V&VN.