Wetsvoorstel BIG-II
Reactie
Naam | GGZ-VS (Drs., verpleegkundig specialist ggz D.A. Polhuis) |
---|---|
Plaats | Utrecht |
Datum | 25 januari 2018 |
Vraag1
Het wetsvoorstel introduceert de titel ‘regieverpleegkundige’ voor hbo-opgeleide-verpleegkundigen.Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Niet doen, regie functie is niet representatief voor de beroepsinvulling. Daarbij roept het verwarring op met de rolinvulling van regiebehandelaar in de ggz oa door de beroepsbeoefenaar verpleegkundig specialist ggz. Voorstel om de in het register het simpel te houden, is ook helder voor de patiënt. Dus 'verpleegkundige' houden en ''zorgkundige' introduceren voor verzorgenden op niveau 4 (oorspronkelijk plan). Verpleegkundigen vanaf heden op Hbo niveau opleiden. De verpleegkundigen die er reeds zijn behouden gewoon hun titel. Geen aanvullende hbo opleiding eisen.
Vraag2
De toelichting beschrijft dat een regieverpleegkundige, om in aanmerking te komen voor herregistratie, zal moeten aantonen dat voldoende werkzaamheden zijn verricht binnen het deskundigheidsgebied van de regieverpleegkundige en op het niveau (NLQF-6) dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot regieverpleegkundige.Werkzaamheden die door een regieverpleegkundige worden verricht op het niveau dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot verpleegkundige (NLQF-4) zijn dus niet relevant voor herregistratie als regieverpleegkundige.
Is de eis voor herregistratie voor de regieverpleegkundige voldoende helder en uitvoerbaar in de praktijk? Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Nee, onduidelijk wat het onderscheid is. Het wordt er voor de patiënt ondoorzichtiger door. Liever basisverpleegkundige/zorgkundige/verzorgende en verpleegkundige. In opleidingseisen zal met name de complexiteit van de zorgsituatie het verschil moeten maken en de daarvoor benodigde ompetenties als zelfstandige besluitvorming, autonoom werken en inschatten wanneer iets anders nodig is.
Vraag3
Het ministerie van VWS heeft opdracht gegeven voor een verkennend onderzoek naar het overgangsrecht voor de huidige groep verpleegkundigen. In afwachting van het onderzoek is het voorlopige voorstel om de mbo- en inservice- opgeleide verpleegkundigen met aanvullende gecertificeerde scholing, waarvan het niveau en inhoud gelijk staat aan een hbo-opleiding tot verpleegkundige (NLQF-6), de mogelijkheid te bieden om zich te registreren als regieverpleegkundige.Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
De huidige verpleegkundigen als 1 groep zien. Iedere verpleegkundige heeft de verplichting om vervolgens zijn beroepscompetenties op peil te houden en kan daar bij herregistratie om bewijs voor worden gevraagd. Andere optie is om mbv de functieomschrijving die ze al hebben aan te tonen op welk niveau ze nu functionerende dat leidend te laten zijn
Vraag4
In het algemeen deel van de memorie van toelichting is een paragraaf opgenomen over de administratieve lasten van dit wetsvoorstel.Ziet u mogelijkheden om de doelen van het wetsvoorstel (met name: het op peil houden van de deskundigheid van beroepsbeoefenaren in de gezondheidzorg) te bereiken met minder administratieve lasten?
Mbv geaccrediteerde scholing in een register analoog aan dat van de beroepen die dat reeds doen tbv herregistratie. Nakijkdrift van V&VN tegengaan. En door werkervaringseis in patiëntenzorg te behouden.