Wetsvoorstel BIG-II
Reactie
Naam | GGZ Delfland (GRIP) (verpleegkundig specialist GGZ C van Donk) |
---|---|
Plaats | Delft |
Datum | 8 februari 2018 |
Vraag1
Het wetsvoorstel introduceert de titel ‘regieverpleegkundige’ voor hbo-opgeleide-verpleegkundigen.Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
De termen regie verpleegkundige geeft verwarring met regiebehandelaar (VS).
opmerkend geef ik weer:
Hoe meer differentiatie hoe meer verschillende taken verdeling hoe meer verwarring in de praktijk. zowel voor collegea vanuit andere vakgebieden als voor de patient. in de praktijk meer gezichten die de patient cq client ziet is patient onvriendelijk.
Het beroep heeft nu al een schreeuwend tekort wat mij betreft meert akenverdeling stimuleert dit verder.
Gebruik HBO-verpleegkundige als beroepstitel.
Vraag2
De toelichting beschrijft dat een regieverpleegkundige, om in aanmerking te komen voor herregistratie, zal moeten aantonen dat voldoende werkzaamheden zijn verricht binnen het deskundigheidsgebied van de regieverpleegkundige en op het niveau (NLQF-6) dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot regieverpleegkundige.Werkzaamheden die door een regieverpleegkundige worden verricht op het niveau dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot verpleegkundige (NLQF-4) zijn dus niet relevant voor herregistratie als regieverpleegkundige.
Is de eis voor herregistratie voor de regieverpleegkundige voldoende helder en uitvoerbaar in de praktijk? Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Dit kan (grote) gevolgen hebben voor de uitoefening van de functie, aangezien er geen duidelijkheid is over de waardering van verpleegkundige vervolgopleidingen en er geen werkervaring wordt meegenomen.
vb; de kans bestaat dat een MBO-Verpleegkundige of inservice-opgeleide B-verpleegkundige die vervolgens de Post-HBO SPV opleiding heeft voltooid, niet de mogelijkheid krijgt om zich te registeren als regieverpleegkundige (HBO- opgeleide verpleegkundige).
Dit kan onwenselijke situaties met zich meebrengen, waarbij er nu niet goed overzien kan worden welke gevolgen deze wetgeving zal hebben.
ws net als voor de VS bijscholing en accreditatie middels een portfolio. bioj voldoende punten herregistratie. echter door de bestuurlijke uitvoering veel onrust in de praktijk Advies niet te veel wollige taal en verpleegkunidge betrekken bij het opzetten hiervan wat is passend en wat niet.
Vraag3
Het ministerie van VWS heeft opdracht gegeven voor een verkennend onderzoek naar het overgangsrecht voor de huidige groep verpleegkundigen. In afwachting van het onderzoek is het voorlopige voorstel om de mbo- en inservice- opgeleide verpleegkundigen met aanvullende gecertificeerde scholing, waarvan het niveau en inhoud gelijk staat aan een hbo-opleiding tot verpleegkundige (NLQF-6), de mogelijkheid te bieden om zich te registreren als regieverpleegkundige.Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
wie bewaakt dit? inhoud en kwaliteit middels reguliere opleidingsaanbod. Doorgroeien voor MBO en inservice mogelijk houden em stimuleren.
Andere kant vind ik ook dat alle zorg rond de patiënt nodig is en niet alleen de HBO verpleegkundige. Denkers en doeners in goede verdeling en harmonie en elkaar aanvullend op de werkvloer.
Vraag4
In het algemeen deel van de memorie van toelichting is een paragraaf opgenomen over de administratieve lasten van dit wetsvoorstel.Ziet u mogelijkheden om de doelen van het wetsvoorstel (met name: het op peil houden van de deskundigheid van beroepsbeoefenaren in de gezondheidzorg) te bereiken met minder administratieve lasten?
ja, ik zie daar mogelijkheden toe.
Geen overdreven gebruik van ambtelijke taal, lettertype en zinsafstand net iets ruimer bijv. en juist inzet vanuit de werkvloer voor ontwikkelen ervan.
NB Wat wij nu aan het vullen zijn is al heel veel woorden om door te lezen en op te reageren. Dit schrikt af en staat de ontwikkeling in de weg. Dit moet laagdrempeliger kunnen.
ideeen zijn:
intercollegiale toetsing middels een praktisch met minder woorden te vullen format, automatisch invullen van BIG nummers, automatisch bijschrijven van punten, volg periode per jaar, directe beoordeling van stukken die in het portfolio gehangen moeten worden; geen toetsing achteraf.