Wetsvoorstel BIG-II
Reactie
Naam | BN Roland Veen |
---|---|
Plaats | Vlissingen |
Datum | 30 januari 2018 |
Vraag1
Het wetsvoorstel introduceert de titel ‘regieverpleegkundige’ voor hbo-opgeleide-verpleegkundigen.Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Het zo absurd zijn als er afbreuk wordt gedaan aan eerder opgeleide HBO verpleegkundigen. Ik ben nu 33. De afgelopen 15 jaar ben ik bezig geweest om mezelf als verpleegkundige op te werken (verzorgende IG, MBO verpleegkundige, HBO Verpleegkundige en nu nog SPV). Ik heb in 2015 mijn HBO-V diploma gehaald. Als ik het goed begrijp, ik kan het ook mis hebben, heb ik dan net iets te vroeg mijn diploma gehaald om regieverpleegkundige te zijn.
Mijn suggestie zou dan ook zijn om alle oude HBO verpleegkundigen automatisch regieverpleegkundigen te laten zijn. Zij hebben er hard voor moeten ploeteren.
Vraag2
De toelichting beschrijft dat een regieverpleegkundige, om in aanmerking te komen voor herregistratie, zal moeten aantonen dat voldoende werkzaamheden zijn verricht binnen het deskundigheidsgebied van de regieverpleegkundige en op het niveau (NLQF-6) dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot regieverpleegkundige.Werkzaamheden die door een regieverpleegkundige worden verricht op het niveau dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot verpleegkundige (NLQF-4) zijn dus niet relevant voor herregistratie als regieverpleegkundige.
Is de eis voor herregistratie voor de regieverpleegkundige voldoende helder en uitvoerbaar in de praktijk? Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Ik denk dat er nog veel haken en ogen aan zitten. Waarom is een HBO-V uit 2010 minder dan één uit 2016? Die van 2010 heeft als het goed is een stuk meer werkervaring als die uit 2016.
Ik snap dat je een lijn moet trekken, maar trek die dan wel op de juiste manier. Heb ik hard gewerkt om een HBO diploma te halen, wordt ik nog gekwalificeerd als basisverpleegkundige.
Vraag3
Het ministerie van VWS heeft opdracht gegeven voor een verkennend onderzoek naar het overgangsrecht voor de huidige groep verpleegkundigen. In afwachting van het onderzoek is het voorlopige voorstel om de mbo- en inservice- opgeleide verpleegkundigen met aanvullende gecertificeerde scholing, waarvan het niveau en inhoud gelijk staat aan een hbo-opleiding tot verpleegkundige (NLQF-6), de mogelijkheid te bieden om zich te registreren als regieverpleegkundige.Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Ik denk dat dat goed is. In ons vak en zeker in de GGZ leer je veel meer uit de praktijk, dus door werkervaring, dan dat je uit de boeken leert. Je moet het zien en voelen. Daar leer je het meest van. De werkervaring en extra scholing moet zeker niet onderschat worden en niveau NLQF-6 krijgen.
Vraag4
In het algemeen deel van de memorie van toelichting is een paragraaf opgenomen over de administratieve lasten van dit wetsvoorstel.Ziet u mogelijkheden om de doelen van het wetsvoorstel (met name: het op peil houden van de deskundigheid van beroepsbeoefenaren in de gezondheidzorg) te bereiken met minder administratieve lasten?
Hier heb ik me niet in verdiept, maar ik denk dat de administratielast sowieso om laag moet in de zorg. Evenals deskundigheidsbevordering. Er wordt te weinig gedaan aan bijscholing.