Wetsvoorstel BIG-II

Reactie

Naam Altrecht (Dhr A.W.M. van de Moosdijk)
Plaats Utrecht
Datum 18 januari 2018

Vraag1

Het wetsvoorstel introduceert de titel ‘regieverpleegkundige’ voor hbo-opgeleide-verpleegkundigen.

Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Ik ben geen voorstander van deze onderverdeling. Ik denk dat de praktijk moet leren en laten zien of en welk verschil er zit tussen de verpleegkundigen. Het gaat meer om persoonlijkheid (leidertype, proactief, bedenker, initieerder) dan om HBO of MBO vaardigheden.
Nog een extra formele scheiding aanbrengen in gelaagdheid:
VS, HBO, MBO, Verzorgende, helpende etc. geeft meer verkokering. Ik vind dat verpleegkundige volstaat.

Vraag2

De toelichting beschrijft dat een regieverpleegkundige, om in aanmerking te komen voor herregistratie, zal moeten aantonen dat voldoende werkzaamheden zijn verricht binnen het deskundigheidsgebied van de regieverpleegkundige en op het niveau (NLQF-6) dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot regieverpleegkundige.

Werkzaamheden die door een regieverpleegkundige worden verricht op het niveau dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot verpleegkundige (NLQF-4) zijn dus niet relevant voor herregistratie als regieverpleegkundige.

Is de eis voor herregistratie voor de regieverpleegkundige voldoende helder en uitvoerbaar in de praktijk? Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Ik zou de differentiatie in de organisatie laten plaatsvinden en dat bepalen adhv 360 graden feedback. In onze organisatie (psychiatrie) kennen we klinisch al de mogelijkheid tot 1e verpleegkundige of EVV. Ambulant kan een SPV bijvoorbeeld teamprofessional worden. Iedere verpleegkundige kan (mits aantoonbaar kwalitatief) en in bezit van positief assessment de SPV opleiding gaan doen. Liever geen beperking vanuit de overheid.

Vraag3

Het ministerie van VWS heeft opdracht gegeven voor een verkennend onderzoek naar het overgangsrecht voor de huidige groep verpleegkundigen. In afwachting van het onderzoek is het voorlopige voorstel om de mbo- en inservice- opgeleide verpleegkundigen met aanvullende gecertificeerde scholing, waarvan het niveau en inhoud gelijk staat aan een hbo-opleiding tot verpleegkundige (NLQF-6), de mogelijkheid te bieden om zich te registreren als regieverpleegkundige.

Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Geen differentiatie!!! Maar als daar niet aan te ontkomen is dan moet de huidige post HBO opleiding tot SPV ook een NLQF-6 erkenning kunnen krijgen, eventueel met aanpassing. Ik zie nu vooral dat de "technische" aanvullende opleidingen deze kwalificatie hebben verkregen. Dat doet het GGZ werkveld ernstig tekort

Vraag4

In het algemeen deel van de memorie van toelichting is een paragraaf opgenomen over de administratieve lasten van dit wetsvoorstel.

Ziet u mogelijkheden om de doelen van het wetsvoorstel (met name: het op peil houden van de deskundigheid van beroepsbeoefenaren in de gezondheidzorg) te bereiken met minder administratieve lasten?
Ja: geen dwingende regelgeving vanuit de overheid en dit via de brancheorganisatie late oppakken, mogelijk met adviezen en ondersteuning vanuit de overheid