Wetsvoorstel BIG-II

Reactie

Naam Lister (Sociaal psychiatrisch verpleegkundige LCW Jansen)
Plaats Utrecht
Datum 17 februari 2018

Vraag1

Het wetsvoorstel introduceert de titel ‘regieverpleegkundige’ voor hbo-opgeleide-verpleegkundigen.

Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Deze titel is verwarrend en sluit niet aan bij hoe de huidige zorg is ingericht met de huidige functies. Waarin werkervaring, persoonlijke kwaliteiten en attitude naar mijn visie zwaar weegt. Deze titel regieverpleegkundige voor hbo geschoolde medewerkers is veel bepalend, gaat voorbij aan wat mensen daadwerkelijk in huis hebben en kan veel negatieve gevolgen hebben. Bijvoorbeeld voor goed functionerende en regie voerende mbo verpleegkundigen. Ook kunnen zorgverzekeraars hiermee aan de haal gaan en gaan bepalen wie welke zorg mogen leveren. We hebben al tekorten in de zorg. Als deze titel voor meer verwarring en minder flexibiliteit gaat zorgen. Dan kan dat betekenen dat we niet meer de juiste mensen op de goede plek in de zorg hebben staan. waardoor de kwaliteit van zorg in het geding kan komen. En in het werkveld waarom ik mij bekommer (ambulante behandeling FACT etc.) kan dit ook voor medewerkers voor een onveilige werkomgeving zorgen. We hebben onze ervaren MBO-ers die met passie en een uiterst professionele houding regie voeren in de zorg voor zeer complexe doelgroepen hard nodig in het ambulante werkveld!

Vraag2

De toelichting beschrijft dat een regieverpleegkundige, om in aanmerking te komen voor herregistratie, zal moeten aantonen dat voldoende werkzaamheden zijn verricht binnen het deskundigheidsgebied van de regieverpleegkundige en op het niveau (NLQF-6) dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot regieverpleegkundige.

Werkzaamheden die door een regieverpleegkundige worden verricht op het niveau dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot verpleegkundige (NLQF-4) zijn dus niet relevant voor herregistratie als regieverpleegkundige.

Is de eis voor herregistratie voor de regieverpleegkundige voldoende helder en uitvoerbaar in de praktijk? Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Voor mij is hier nog veel onduidelijk. waardoor ik niet goed weet wat er van mij verwacht wordt en wat dit van mij vraagt. Geen suggesties.

Vraag3

Het ministerie van VWS heeft opdracht gegeven voor een verkennend onderzoek naar het overgangsrecht voor de huidige groep verpleegkundigen. In afwachting van het onderzoek is het voorlopige voorstel om de mbo- en inservice- opgeleide verpleegkundigen met aanvullende gecertificeerde scholing, waarvan het niveau en inhoud gelijk staat aan een hbo-opleiding tot verpleegkundige (NLQF-6), de mogelijkheid te bieden om zich te registreren als regieverpleegkundige.

Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Het lijkt mij een goed voorstel. Het lijkt mij ook zinvol om te onderzoeken of mbo verpleegkundigen die langer dan bijvoorbeeld 10 jaar binnen een hbo functie werken. En deze functie goed bekleden. De mogelijkheid kunnen krijgen om in aanmerking te komen voor een functie als regie verpleegkundige.

Ook ben ik benieuwd of de ervaren mbo verpleegkundigen die momenteel nog in opleiding zijn tot bijv. post hbo SPV, ook in aanmerking komen voor een overgangsrecht.

Vraag4

In het algemeen deel van de memorie van toelichting is een paragraaf opgenomen over de administratieve lasten van dit wetsvoorstel.

Ziet u mogelijkheden om de doelen van het wetsvoorstel (met name: het op peil houden van de deskundigheid van beroepsbeoefenaren in de gezondheidzorg) te bereiken met minder administratieve lasten?
geen suggesties