Wetsvoorstel BIG-II

Reactie

Naam Marja Kamphorst
Plaats Hellevoetsluis
Datum 7 februari 2018

Vraag1

Het wetsvoorstel introduceert de titel ‘regieverpleegkundige’ voor hbo-opgeleide-verpleegkundigen.

Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Mijn voorstel is: doe dit niet. We willen allemaal goede, betaalbare zorg en dat horen we al jarenlang. Ondertussen is de zorg echter steeds duurder geworden en zijn we ook niet meer tevreden over de kwaliteit van zorg. Die is naar mijn idee ook bezig ten onder te gaan aan de voortgaande technische ontwikkelingen en de specialisaties / differentiatie die de beroepsgroep (VenVN) zelf heeft voorgesteld en doorgevoerd. Nu moeten onder 1 wet en in een paar diploma's alle soorten van zorg gevangen worden.

Regieverpleegkundige is de nieuwste uitvinding.Ik vraag mij af: in hoeverre is dat nog een verpleegkundige: iemand die goede zorg geeft aan zijn of haar patiënt, om dat maar even kort te houden. In het kader van de zorg zijn we opgevoed met het idee dat er 1 persoon is die de regie heeft, namelijk de patiënt zelf.
Als het gaat over de processen op afdelingen en in teams praten we over managers. Laten we het dan niet meer over verpleegkundigen hebben, want die verplegen niet.

Ik ben zelf in service opgeleid A verpleegkundige. Het lijkt mij een veel beter idee om weer terug te gaan naar die indeling: A, B en Z.
Binnen die vakgebieden kun je dan verschillende niveaus aanbrengen, maar alsjeblieft, geen HBOV-er met bijbehorende houding aan mijn bed graag.

Als ZZP-er deed ik een vrij uitgebreide cursus voor voorbehouden handelingen in de thuiszorg. Daar kwam ik een gediplomeerd verpleegkundige tegen, die nog nooit een infuus had gezien! Dat valt toch niet uit te leggen?

Eergisteren sprak ik in de thuissituatie een pas afgestudeerd HBOV-er. Kon geen werk vinden want ze vragen overal ervaring. Ze had pas ergens gewerkt, medicatie toegediend via een infuus (zei ze), maar dat was later gesneuveld. Ze had het maar doorgeschoven naar de dagdienst, want ze had nog nooit een vlindernaaldje ingebracht..... De kenner herkent in deze paar zinnen al 3 problemen qua kennis en kunde! Dus alsjeblieft hou op over regieverpleegkundigen. Laten we alsjeblieft terug gaan naar het systeem van A,B en Z, leidt deze mensen in huis op, in de praktijk, door mensen met de ervaring en laat ze gewoon naar school gaan en theorie lessen krijgen door mensen die met die kennis werken. Zoals vroeger de inservice opleidingen dus. Inderdaad.

Vraag2

De toelichting beschrijft dat een regieverpleegkundige, om in aanmerking te komen voor herregistratie, zal moeten aantonen dat voldoende werkzaamheden zijn verricht binnen het deskundigheidsgebied van de regieverpleegkundige en op het niveau (NLQF-6) dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot regieverpleegkundige.

Werkzaamheden die door een regieverpleegkundige worden verricht op het niveau dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot verpleegkundige (NLQF-4) zijn dus niet relevant voor herregistratie als regieverpleegkundige.

Is de eis voor herregistratie voor de regieverpleegkundige voldoende helder en uitvoerbaar in de praktijk? Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Helemaal niet aan regieverpleegkundigen beginnen! Dus hoef je de regels voor herregistratie ook niet vast te stellen.

Zoals het nu is, kom je ook in de knel. Er zijn een paar diploma's voor verpleegkundigen. niveau 4 en 5 en daar valt iedereen dan onder. MAAR: wat als je in de psychiatrie gaat werken? Of in de thuiszorg? Daar zijn toch heel verschillende skills voor nodig, en dan dus andere eisen tot herregistratie? Laten we dat duidelijk gaan regelen. Dat je kunt aantonen dat je je kennis en kunde bijhoudt binnen het gebied waar je werkt en kunnen daar ook niet opeens mensen gaan werken die daar niet bekwaam in zijn, zoals ik nu in mijn werk tegen kom als ZZP-er in terminale thuiszorg.

Vraag3

Het ministerie van VWS heeft opdracht gegeven voor een verkennend onderzoek naar het overgangsrecht voor de huidige groep verpleegkundigen. In afwachting van het onderzoek is het voorlopige voorstel om de mbo- en inservice- opgeleide verpleegkundigen met aanvullende gecertificeerde scholing, waarvan het niveau en inhoud gelijk staat aan een hbo-opleiding tot verpleegkundige (NLQF-6), de mogelijkheid te bieden om zich te registreren als regieverpleegkundige.

Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Ik heb helemaal geen behoefte om HBO verpleegkundige te worden, al zou ik het kunnen. Ik wil werken aan het bed en niet vergaderen. Ik heb daar destijds een pittige opleiding voor gedaan, heb in de praktijk nog veel meer geleerd en ben goed in wat ik doe.
Ik ben ook verantwoordelijk genoeg om zelf bij te houden wat nodig is, binnen het gebied waarin ik nu werkzaam ben.
Eigenlijk vind ik dit plan een grove belediging voor verpleegkundigen zoals ik.

Vraag4

In het algemeen deel van de memorie van toelichting is een paragraaf opgenomen over de administratieve lasten van dit wetsvoorstel.

Ziet u mogelijkheden om de doelen van het wetsvoorstel (met name: het op peil houden van de deskundigheid van beroepsbeoefenaren in de gezondheidzorg) te bereiken met minder administratieve lasten?
Jazeker: niet beginnen aan deze onzin en terug naar de opleiding zoals die was in de tijd van A,B,Z met daarna specialisaties.
Los komen van de angstcultuur die door middel van regels en steeds grotere en uitgebreidere protocollen en schriftelijke verslaglegging moet voorkomen dat schades vergoed moeten worden. Gewoon zorgen dat we in de zorg werken met goed opgeleide mensen die de verantwoordelijkheid die ze krijgen kunnen dragen en die eerlijk zijn over hun handelen ook als ze fouten maken. Dat kan namelijk ook gebeurden, want we zijn allemaal gewoon maar mensen.
Alleen vraagt dat een mentaliteitsverandering in de hele samenleving die helaas steeds minder accepteert dat dingen ook niet kunnen.